Nova tri boda

Lakše od očekivanog: Rijeka je dodatno nabujala, od zahuktale Lokomotive viđeno gotovo ništa

Denis Frančišković

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Rijeka je svog velikog junaka imala u Bruni Bogojeviću koji je uskočio kao zamjena za Godu i postigao dva ključna pogotka (10', 31') koja su prelomila utakmicu



RIJEKA Rijeka je dodatno nabujala, produžila pobjednički niz i na petu utakmicu ove godine i dodatno učvrstila vodstvo na čelu ljestvice u predvečerje derbija u Maksimiru. Trebao je to biti sudar dviju momčadi koje igraju najbolji nogomet ove godine u HNL-u, no pretvorio se u jednosmjernu riječku ulicu, od zahuktale Lokomotive viđeno je neočekivano malo ili gotovo ništa.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Lokomotiva na Rujevici Foto: Marko Gracin


A Rijeka je svog velikog junaka imala u Bruni Bogojeviću koji je uskočio kao zamjena za Godu i postigao dva ključna pogotka u 10. i 31. minuti koja su prelomila utakmicu i potpuno poremetile redove inače vrlo dobrih Lokosa. Momčad Željka Sopića rutinski je do kraja održava prednost i dobro parirala sramežljivom pritisku Zagrepčana, da bi na kraju, u posljednjih pet minuta preko Hodže i Grgića, zadala još dva bolna udarca Lokomotivi za veliko prizemljenje, a za oduševljenje raspjevane Rujevice.


Rijeka je nastavila juriti u brzini više, a to je najbolje demonstirala protiv momčad koja je ovog proljeća do ove utakmice osvojila uz Bijele najviše bodova. Dinamo je nova stanica Sopićeve momčadi, a Rijeka ima sve raspoloživo “oružje” da mu se u Zagrebu suprostavi na najbolji mogući način i uhvati slavljenički vlak.


Frukov volej




Riječani su u prvom poluvremenu lakše od očekivanog limitirali Lokose koji je jedinu polušansu imali u 45. minuti kad je na ubačaju Čop bio u skoku brži od Labrovića, ali njegova lopta nije predstavljala preveliku opasnost po riječki gol, u njoj nije bilo ni siline niti preciznosti. Počelo je s visokim pritiskom Lokosa koji su dobro rasporedili snage po cijelom travnjaku, no koncepciju im je rano presjekao Bogojević. U 10. minuti Pjaca ga je sjajno proigrao između dvaju igrača, a Rijekin lijevi bek iskosa dijagonalno pogodio suprotni kut Bogojevića – 1:0.


Utakmica se pretvorila u čvrsto nadmetanje s puno zračnih duela, igralo se živo, a Bogojevićev gol kao da je napunio Bijele dodatnom energijom i samopouzdanjem. Dvadesete minute bile su rezervirane za Fruka čija je dijagonala prvo (22′) prošla kraj vratnice, a potom (24′) je njegov dobar volej s 18 metara zaustavio Čavlina koji je imao sve više posla.


U 31. minuti dogodila se repriza prvog gola, ovog puta akciju je inicirao dobro loptom Radeljić koji je zapaženo odrađivao posao u obrani, a Bogojević iskoristio nesporazum uže obrane gostiju i gotovo na isti način i s iste pozicije drugi put udarcem u kut matirao Čavlinu – 2:0.


Rijeka je zaigrala još bolje, bila su to dva velika udarca za momčad Silvija Čabraje koja se gotovo našla u konopcima. Riječka momčad do kraja je imala još nekoliko dobrih šansi za povećati vodstvo, ali lopte su obično završavale u bloku, kraj vratiju ili kod Čavline kao zadnje prepreke. Prijetili su Fruk (33′) te dvaput Pašalić (36′, 42′).


Hodža efektno


Nastavak je očekivano počeo zamjenama, Čabraja se odlučio samo za jednu, a Sopić vrlo brzo “ispucao” tri želeći u isto vrijeme osvježiti napad (Marić, Grgić) i vezu (Petrovič). Lokosi su krenuli nešto poduzetnije, no riječka je obrana djelovala sigurno, a Selahi u srcu vezu pravovremeno otklanjao svaku moguću opasnost.


U naoko malo povučenijoj igri Sopićeva momčad je vrebala prigodu za kontru i dočekala je u 66. minuti. Grgić je izborio loptu i povukao kontru, na desnoj strani asistirao usamljenom Pjaci, uslijedio je lažnjak riječkog reprezentativca i odmjeren udarac, no lopta je odsjela u bloku, a velika prigoda otišla u vjetar.


Lokomotiva je dominirala kroz posjed i prebacila težište igre na riječku polovicu jureći gol koji bi utakmicu odveo u neizvjesne vode i zakomplicirao život Riječanima.


No, da utakmice ne poprimi obilike neizvjesnosti, što se teško i moglo dogoditi s igrom Zagrepčana, pobrinuo se igrač s broj 25 Hodža i s 25 metara odlučnim, silovitim udarcem efektno smjestio loptu u kut nemoćnog Čavline za kraj subotnje priče na opet raspjevanoj Rujevici – 3:0. Da sve bude u velikom stilu dodatna je zasluga Grgića koji je došao brže od Čavline do lopte i smjestio je s vrha šesnaesterca u praznu mrežu – 4:0. Pljesak za Rijeku i za hrvatske vaterpoliste koji su istog trenutaka osigurali naslov svjetskih prvaka.