Bijeli ostali dužni

Labrović spasio bod u sudačkoj nadoknadi i spriječio pad Rijeke na samo dno ljestvice

Zlatko Horvat

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

U posljednjoj, trećoj minuti sudačke nadoknade Vinko Petković je pobjegao obrani, špicom gađao gornji kut, ali Labrović je refleksno reagirao i spasio svoju momčad od trećeg uzastopnog poraza i - posljednjeg mjesta na ljestvici



RIJEKA Nogometaši Rijeke ostali su neporaženi i u 19. prvenstvenom susretu s Istrom 1961 u nizu. Seriju, u kojoj je 16 pobjeda i treći remi, spasio je Nediljko Labrović briljantnom reakcijom u posljednjoj, trećoj minuti sudačke nadoknade, postavši junak gostiju. Vinko Petković je pobjegao obrani, špicom gađao gornji kut, ali Labrović je refleksno reagirao i spasio svoju momčad od trećeg uzastopnog poraza i – posljednjeg mjesta na ljestvici.


Fausto Budicin je u premijeri na klupi Bijelih, nakon smjene Dragana Tadića, krenuo bodom, ali pitanje je hoće li li se zadržati na klupi. Rezultat je pozitivan, ali igra sigurno nije bila na željenoj razini.


Istra 1961 – Rijeka 1:1

Stadion “Aldo Drosina” – Sudac Zdenko Lovrić (Đakovo). Strijelci: 0:1 Vučkić (4′), 1:1 Petković (26′). Žuti kartoni: Galilea, Kadušić, Marin, Mlinar (Istra 1961), Vrančić, Pavlović, Selahi (Rijeka).




ISTRA 1961: Majkić 6, Hujber 6, Caseres 6, Mlinar 6,5, Galilea 6, Marin 6 (od 76′ Antovski), Petrusenko 6 (od 70′ Mumba), Perković 7, Petković 6, Kadušić 6 (od 86′ Lauš), Bakrar 6.


RIJEKA: Labrović 7, Pavlović 6, Vrančić 6, Ampem 6,5, Vukčević 6, Krešić 6,5, Selahi 6,5, Vučkić 6,5 (od 65′ Obregon), Solano 6, Hodža 6 (od 88′ Liber), Djouahra 6 (od 64′ Bušnja).

U petoj minuti Rijeka je povela. Visoki presing domaćih je uspješno izigran, lopta je prebačena do Princea Ampema na domaćoj polovici terena. Ampem je na lijevoj strani izbjegao blok i ubacio loptu za Harisa Vučkića, koji je pustio loptu da odskočio od trave i raspalio volejom, pogodivši iskosa suprotni kut preko vratara Majkića – 0:1.


Rijeka je mogla povećati vodstvo u devetoj minuti. Slobodan udarac izborio je Ampem, na kojeg je neoprezno uklizao Galilea, zaradivši žuti karton. Slobodan udarac iskosa izveo je Djouahra, koji se odlučio na udarac umjesto na ubacivanje i pogodio – prečku.


Slavljenik


Slavljenik Haris Vučkić, koji je jučer imao 30. rođendan, zaprijetio je u 15. minuti, ali Galilea je uspio spriječiti najgore. Minutu kasnije udarac iskosa isprobao je Ampem. Lopta je završila u Majkićevu narjučju.


Uslijedilo je razdoblje u kojem je Istra 1961 imala posjed, ali Bijeli su zatvorili sve prilaze golu. Djelovali su gosti uigranije, ali onda su zaspali u 26. minuti. Vinko Petković je dobio loptu na 40 metara od gola Riječana, došetao do šesnaesterca. Nisu ga pokrili ni veznjaci ni defenzivni veznjaci, za sve ostale bilo je porekasno jer je posuđeni igrač Osijeka raspalio špicom, pogodivši, nakon što je lopta prošla kroz noge Pavloviću, suprotni kut nemoćnog Labrovića – 1:1.


Na predah i osvježenje domaći su stigli osokoljeni iznenadnim pogotkom, prvim Petkovića ove sezone, dok su Riječani ostali šokirani, pogubivši niti igre.


U 38. minuti Monsef Bakrar je ušao u šestanesterac i uputio udarac, ali Labrović se ovoga puta nije dao iznenaditi. Baš kao ni Majkić koju minutu kasnije nakon skoka Krešića, koji je vratio loptu u peterac domaćih.


Na početku nastavka – uspavanka. Bakrar s jedne i Ampem s druge strane željeli su uhvatiti suparnike na spavanju, ali nisu to bile ni poluprilike. No, u 63. minuti domaći su zaprijetili. Ipak, na pravom mjestu našao se Pavlović, koji je odbio loptu. Bila je to uvertira za veliku priliku Istre 1961. Mlinar je odigrao dubinsku loptu za Kadušića, koji je s jedanaest metara iskosa raspalio po golu, ali Labrović je nogom sačuvao svoju mrežu.


Selahijev kiks


Razdoblje stvaralačke pauze bilo je znak Faustu Budicinu da je vrijeme za prve promjene. Bušnja i Obregon zamijenili su Djouahru i Vučkića. Rijeka je postala življa i brzo došla u priliku. Selahi je oduzeo loptu i krenuo prema golu. S desne strane imao je Obregona u situaciji dva na jedan, ali veznjak Rijeke se spetljao… Samo nekoliko trenutaka kasnije Selahi je uzeo još jednu loptu, dodao je do Vrančića, ali sve je završilo bez prave prijetnje. Baš kao i u 82. minuti kada je glavom pokušao Pavlović.


U završnici Liber je, tek što je ušao u igru, bio na pravom mjestu, ušavši u blok Petkoviću. Gosti su u završnici mogli ostati s igračem manje, sudac Lovrić nije pokazao drugi žuti karton Pavloviću, ali i bez boda u posljednjoj minuti nadoknade.


Dubinska lopta odigrana je za Petkovića, iza leđa Solana. Uslijedio je udarac s pet metara i fantastična reakcija Nediljka Labrovića, koji je u padu rukom skrenuo loptu iz gornjeg kuta. Istra 1961 nije uspjela doći do pobjede i ostala je posljednja, a Bijeli su preskočili Osijek nakon utakmice, u kojoj nije bilo zaleđa ni s jedne strane, koju nisu smjeli izgubiti.