Biciklizam

Kwiatkowski pobjednik 18. etape Tour de Francea, Slovenci još uvijek dominiraju u ukupnom poretku

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kwiatkowski (30) je do svoje prve etapne pobjede na nekoj velikoj trotjednoj utrci stigao ispred svojeg momčadskog kolege Ekvadorca Richarda Carapaza



LA ROCHE-SUR-FORON Poljski biciklist Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) pobjednik je 18. etape ovogodišnjeg “Tour de Francea” vožene od Meribela do La Roche-sur-Forona u dužini od 175 kilometara, dok je Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.


Kwiatkowski (30) je do svoje prve etapne pobjede na nekoj velikoj trotjednoj utrci stigao ispred svog momčadskog kolege Ekvadorca Richarda Carapaza (INEOS Grenadiers) koji je ciljem prošao u istom vremenu, dok je treći bio Belgijanac Wout Van Aert (Jumbo-Visma) sa 1:51 minutom zaostatka.


Kwiatkowski i Carapaz bili su dijelom velike skupine od čak 27 vozača koja se izdvojila iz glavne skupine tijekom uspona na Roseland, prvi od ukupno četiri velika alpska prijevoja koja su bila pred biciklistima u četvrtak. Kako je etapa odmicala, tako je broj vozača u glavnoj skupini bivao sve manji, da bi na posljendjem usponu društvo Carapazu i Kwiatkowskom pravio samo Španjolac Pello Bilbaqo (Bahrain-McLaren), no niti on nije uspio pratiti ritam INEOS-ova dvojca.




Carapaz je prelaskom preko Plateau des Glieresa osigurao preuzimanje vodstva u redoslijedu za najboljeg penjača na “Touru”, pa je na kraju rado prepustio etapnu pobjedu svom tri godine starijem momčadskom kolegi koji već godinama nesebično radi za sve svoje suvozače. Kwiatkowskom je ovo sedmi “Tour” kojega vozi za britansku momčad te je u ranijim izdanjima bio važna karika na putu ka ukupnim pobjedama kako Chrisa Froomea tako i Gerainta Thomasa te Egana Bernala pa je konačno zaslužio da i on osvoji etapu.


Inače, najveći uspjeh u karijeri Kwiatkowski je ostvario još 2014. godine kada je osvojio naslov svjetskog prvaka u cestovnoj vožnji.


Među kandidatima za ukupnu pobjedu u četvrtak nije bilo previše akcije pa su na kraju vodeća dva Slovenca Primož Roglič (Jumbo-Visma) i Tadej Pogačar (UAE Emirates) ciljem prošli kao četvrti i peti u istom vremenu, dok je Kolumbijac Miguel Angel Lopez (Astana), koji drži treće mjesto, završio etapu kao 12. sa samo sekundom zaostatka.


Tako tri dana prije kraja utrke Roglič vodi u ukupnom redoslijedu sa 57 sekundi ispred Pogačara, odnosno 1:7 minuta ispred Lopeza.