U najvišem rangu

Kuglači Rijeke vratili su se u Prvu ligu: “Cilj nam je zainteresirati mlade, morat ćemo se boriti za ostanak”

Luka Medak

U IŠČEKIVANJU MLADIH - MKK Rijeka, stoje: Mladen Grbac, Igor Načinović, Stevo Mesarić, Zoran Kos, Cvitan Vučak, ČUČE: Slavko Frelih, Nebojša Šušnjar, Dino Kos, Patrick Demarki, Dragomir Perušić/Foto M. LEVAK

U IŠČEKIVANJU MLADIH - MKK Rijeka, stoje: Mladen Grbac, Igor Načinović, Stevo Mesarić, Zoran Kos, Cvitan Vučak, ČUČE: Slavko Frelih, Nebojša Šušnjar, Dino Kos, Patrick Demarki, Dragomir Perušić/Foto M. LEVAK

U ligi trenutačno postoje dvije vrste klubova, oni koji imaju sponzore i novca i oni koje vode entuzijasti i koji to rade iz ljubavi, a mi smo jedan takav klub - kaže Igor Načinović



RIJEKA Kuglači Rijeke u subotu su na Mlaci odigrali svoju prvu domaću utakmicu ove sezone, ujedno i prvu u najvišem hrvatskom kuglačkom rangu nakon tri godine izbivanja. Domaćin se nažalost nije mogao oduprijeti Zadranima, koji su predvođeni iskusnim internacionalcima igrom nagovijestili borbu za sam vrh ljestvice, ali riječki kuglači su svjesni da će im i ove godine biti teško zadržati prvoligaški status.


– Mi smo po kvaliteti na granici između prve i druge lige. U drugoj ligi se uvijek borimo za vrh, a onda kada dođemo u prvu, ondje se nažalost moramo boriti za ostanak. Naravno, želja nam je da s vremenom uspijemo postati standardni prvoligaš, ali to će biti jako teško s obzirom da se nemamo kako pojačati. Realni smo, znamo da ove godine nemamo šanse, no pokušat ćemo se opet vratiti – rekao je Igor Načinović, jedan od najiskusnijih kuglača u klubu, nekadašnji v. d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


Kuglanje iz ljubavi


Nije teško zaključiti, Kuglački klub Rijeka daleko je od svojih slavnih dana iz devedesetih i ranih dvijetisućitih godina, kada su pod sponzorstvom Adrianeona igrali jako veliku ulogu u prvoj ligi i punili gledalište do posljednjeg mjesta.




– Nažalost, sve se svodi na financije. Mi jednostavno nemamo dovoljno sredstava da bismo mogli dovesti kvalitetne igrače s kojima bismo konkurirali za vrh. U ligi trenutačno postoje dvije vrste klubova, oni koji imaju sponzore i novca i oni koje vode entuzijasti i koji to rade iz ljubavi, a mi smo jedan takav klub. U nekim drugim momčadima trenutačno igraju reprezentativci Makedonije, Srbije, Slovenije, Mađarske… To su sve vrhunski igrači koji se pošteno plaćaju i koji su na svojem vrhuncu karijere mjesečnu plaću imali kao naš cijeli godišnji budžet. Mi pak s druge strane ne da ne možemo dovesti nekoga, nego ne možemo ni zadržati Riječane – objašnjava Načinović.


Ne čudi zato da klub u novom prvoligaškom pohodu osim Načinovića predvode već neka dobro poznata imena, poput Slavka Freliha, Steve Mesarića i Dragomira Perušića, dok mlada pojačanja dolaze slabo ili nikako.


Kuglačice briljiraju

– Za razliku od nas, kuglačice su fenomenalne. Mlaka je već duži niz godina prvak i vjerojatno će biti i ove sezone, a sada je i Rijeka među prve četiri ekipe, što znači da za njih neće biti sličnih problema. Njihove igračice su i reprezentativke, imaju uspjehe na međunarodnim natjecanjima. Osim toga, Mlaka uspijeva dovoditi igračice izvan Rijeke, što je, čini se, recept za uspjeh u svakom sportu, a imaju i sjajnog trenera. Ako pogledamo bilo koji sport, ekipa koja je prvak gotovo ni nema domaće igrače, za najviše domete su potrebna pojačanja izvana, a tako je i ovdje – rekao je Igor Načinović.

Slab interes mladih


– Mi već duži niz godina imamo iste kuglače, voljeli bismo uključiti mlade sve više, ali nismo optimistični. Imamo četvoricu mladih igrača, što nam je najveći broj mladih do sada, tako da to smatramo uspjehom. Interes je jednostavno slab, kuglanje gotovo nikoga ne interesira jer nakon sportova s loptom, borilačkih sportova, plivanja i svega ostaloga što se nudi u gradu, malo tko će se odlučiti baš za ovo. Drugi problem je i to što je u kuglanju »rok trajanja« dosta dug, da se tako izrazim. Ako te zdravlje posluži, možeš se time baviti i do 70. godine života, što u brojnim klubovima već u startu ostavlja malo prostora za mlade i moraju dugo čekati da dobiju priliku – rekao je Načinović.


Iako sada igraju prvu ligu, trenera momčadi nemaju prije svega iz financijskih razloga, no s obzirom na to da su većina iskusni kuglači svi si međusobno pomažu i dijele savjete, pogotovo mladima. Iz svega toga proizlazi logičan zaključak koji su primarni ciljevi za budućnost kluba.


– Cilj nam je prije svega što više zainteresirati mlade, da dođu i pokušaju s vremenom dići ovaj klub na jednu višu razinu. U međuvremenu nam je cilj što duže ostati u prvoj ligi kako bismo omogućili Riječanima da dođu vidjeti kako protiv nas igraju vrhunski kuglači.


Mi isto uživamo igrati protiv takvih protivnika. To vam je kao u nogometu, kad Cristiano Ronaldo izvodi slobodan udarac pa se u živom zidu okrenete leđima da i vi vidite gol. Šalu na stranu, mi stariji igramo s guštom, bez opterećenja, ali i dajemo priliku mladima da igraju jer ovo im je prvi put da sudjeluju u najvišem rangu natjecanja, što će im biti jako dobro iskustvo za budućnost, a nadamo se i za budućnost kluba – zaključio je Načinović.