Ranije nego inače

Kreće nova sezona najjače nogometne lige na svijetu: Nova utrka Cityja i Redsa uz stanku za Mundijal

Tomislav Volarić

VELIKI DVOBOJ S »GRAĐANIMA« - Mohamed Salah/Foto REUTERS

VELIKI DVOBOJ S »GRAĐANIMA« - Mohamed Salah/Foto REUTERS

Manchester City je osvojio četiri od posljednjih pet izdanja Premier lige, a s Haalandom djeluju impozantno. Liverpool i dalje djeluje kao najveći konkurent u borbi za naslov, ali pojačali su se i ostali



RIJEKA Londonskim derbijem između Crystal Palacea i Arsenala večeras s početkom u 21 sat počinje nova sezona Premiershipa. Ovogodišnje, 31. izdanje lige kreće tjedan dana ranije od prethodne sezone, razlog je Svjetsko prvenstvo koje se igra u Kataru od 21. studenog do 18. prosinca. Zbog toga su utakmice 16. kola 12. i 13. studenoga posljednje prije odlaska igrača u njihove reprezentacije. Premier liga se nastavlja osam dana nakon Svjetskog prvenstva, kada je na rasporedu tradicionalni »Boxing Day«. Posljednje kolo igra se 28. svibnja iduće godine.


Posljednjih pet sezona samo je Liverpool (2019./20.) prekinuo dominaciju Manchester Cityja, koji je i ove sezone uz Redse glavni kandidat za naslov. Prošle sezone svjedočili smo infarktnoj završnici u kojoj se borba za naslov vodila sve do posljednjeg kola. City je na Etihadu gubio 0:2 od Aston Ville, da bi ipak preokrenuo rezultat i pobjedom 3:2 ostao na bod ispred Liverpoola.


Norwich City, Watford i Burnley će od iduće sezone igrati u Championshipu nakon što nisu uspjeli izboriti ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa. S druge strane, Fulham, Bournemouth i Nottingham Forest će ove godine ponovo nastupati u Premier ligi. Fulham je izborio promociju u viši rang nakon svega jedne sezone u Championshipu, Bournemouth nakon dvije, dok je Nottingham Forest prvi put nakon 1999. postao članom Premier lige.


Rastrošni Topnici




Iako prijelazni rok traje sve do 1. rujna i ne treba isključiti mogućnost još ponekog većeg transfera, mnogi su već ostvarili najvažnije ulazne i izlazne transfere. Od klubova »velike šestorke« najviše je potrošio Arsenal. Mikel Arteta iskoristio je stara poznanstva iz Manchester Cityja, odakle su stigli Gabriel Jesus za 52,2 milijuna eura i Oleksandr Zinčenko za 35 milijuna eura.


Iz Porta je stigao Fábio Vieira za 35 milijuna eura, a Topnici su ukupno potrošili 132,6 milijuna eura. Arsenal je posljednji naslov osvojio već davne 2004., a iako im stručnjaci unatoč svim dolascima ove sezone ne daju prevelike šanse, topnici bi mogli biti nezgodan suparnik apsolutno svakoj momčadi.


S druge strane, najmanje je trošio glavni Cityjev konkurent Liverpool. Od većih pojačanja, u klub je stigao »samo« Darwin Núñez iz Benfice, i to za cifru 75 milijuna eura koja doduše s bonusima može narasti i do 100 milijuna eura. Osim Sadija Manéa, koji je ovog ljeta pojačao Bayern, svi bitniji igrači ostali su u klubu. Liverpool je prošle sezone odigrao maksimalne 63 utakmice s obzirom na to da je došao do finala FA kupa, Carabao kupa i Lige prvaka, a navijači ništa manje ne očekuju ni ove sezone. Kloppu će trebati svaki raspoloživi igrač i ove sezone, pa tako i Robert Firmino, za kojeg su se pojavile glasine da napušta Anfield i seli u Juventus.


– Bobby je ključan za nas. On je srce i duša ove momčadi. Način na koji smo igrali zadnjih nekoliko godina bio je moguć zbog Bobbyja. Zato sam i sretan što je mogao trenirati većinu vremena u predsezoni i sve izgleda stvarno dobro – rekao je Klopp.


Manchester City je za transfere izdvojio 108,75 milijuna eura. Građani su dali 60 milijuna eura za ponajboljeg napadača današnjice Erlinga Haalanda, koji je stigao iz Borussije Dortmund, dok je transfer Kalvina Phillipsa iz Leedsa procijenjen na 48,75 milijuna eura. City je već godinama dominantan u domaćem prvenstvu, ali ove godine se očekuje iskorak u Ligi prvaka.


Upravo bi Erling Haaland trebao biti ključan čovjek Pepa Guardiole u pohodu na obranu engleske titule i Ligu prvaka. Mladi Norvežanin bi uz Mbappea trebao obilježiti eru nakon Messija i Ronalda. Pep Guardiola ne krije zadovoljstvo svojim novim napadačem.


– Haaland je spreman za igru, stvarno je odličan, a također je i zabavan. Dobro se uklopio u momčad, to je najvažnije – rekao je Guardiola.


Ronaldo nezadovoljan


Manchester United je pak ovog ljeta trošio najmanje od velikana. Najzvučnije pojačanje je Lisandro Martínez, stigao je iz Ajaxa za 57,37 milijuna eura. Tyrell Malacia je kupljen od Feyenoorda za 15 milijuna eura, a Christian Eriksen je došao kao slobodan igrač. Ipak, glavna tema u Uniteda je nezadovoljni Cristiano Ronaldo, koji je najprije propustio pripreme kluba zbog »obiteljskih problema«, a zatim je otišao s Old Traforda nakon što je zamijenjen u prijateljskoj utakmici s Rayo Vallecanom.


Atmosfera nije dobra, navijači rekordera po broju osvojenih Premier liga se teško mogu nadati ozbiljnijem rezultatskom iskoraku ove sezone.


Nakon odlaska Romana Abramoviča, Chelsea ulazi u novu eru s novim vlasnikom. Biznismen Todd Boehly prvo je ime konzorcija koji je kupio Chelsea, a 121,19 milijuna eura uloženo u momčad ove sezone dovoljno govori o apetitima kluba sa Stamford Bridgea. Stigli su Raheem Sterling iz Cityja za 56,20, Kalidou Koulibaly iz Napolija za 38 i Carney Chukwuemeka iz Aston Ville za 17,90 milijuna eura.


Chealseajev gradski rival Tottenham ukupno je na pojačanja potrošio 101,9 milijuna eura, a najzvučnije među njima je Brazilac Richarlison za kojeg je Evertonu isplaćeno 58 milijuna eura. Yves Bissouma stigao je iz Brightona za 29,2, a Djed Spence iz Middlesbrougha za 14,7 milijuna eura. Također je stigao i naš Ivan Perišić kao slobodan igrač.