Rukomet

Kraljice šoka žele dostojan oproštaj od EP-a, Skandinavska prepreka prije povratka kući

Igor Duvnjak

Mette Tranborg i Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Mette Tranborg i Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Morat ćemo se stvarno dobro taktički i trkački pripremiti ako mislimo Švedskoj parirati u bilo kojem segmentu. Imaju glavu i rep, igraju odličan i predivan rukomet - kaže kapetanica Hrvatske



RIJEKA Pred najboljim hrvatskim rukometašicama je preostalo još samo »stavljanje točke na i« u Ljubljani, njihova večerašnja utakmica sa Švedskom, čime se hrvatska priča na ovom Europskom prvenstvu primakla kraju znatno ranije nego što su očekivali u hrvatskom taboru i puno prije nego što su bila nadanja onih poslovično optimistički raspoloženih među hrvatskim navijačima.


U drugoj fazi nadmetanja najboljih ekipa našeg kontinenta, hrvatske igračice u dva odlučujuća susreta nisu bile sposobne odgovoriti na brojne upite koji su bili pred njima u tim susretima i samim time su im se pred nosom zalupila vrata koja vode u uski krug najboljih reprezentacija koje će se boriti za medalje. Popularne »Kraljice šoka« su ovog puta neugodno šokirane, odmah su na startu odlučujuće faze natjecanja u njihovoj skupini 1 naletjele na itekako nabrušenu domaću ekipu Slovenije, koja je znala kako uzeti važne bodove.


U utakmici s Dankinjama, u kojoj je pobjeda bila imperativ, cure iz Hamletove zemlje su spremnije reagirale na ono »biti ili ne biti«, ostvarile su visoku pobjedu, ostavivši Hrvatsku pri kraju poretka skupine uoči posljednjeg kola.


Skandinavke




– Za nas je svaka utakmica ovog prvenstva bila jako zahtjevna, a sada je na redu ova posljednja. Švedska je skandinavska ekipa, znači da ćemo se morati stvarno dobro taktički i trkački pripremiti ako im mislimo parirati u bilo kojem segmentu igre – poručila je kapetanica reprezentacije Katarina Ježić, kružna igračica iz Novog Vinodolskog. – One imaju glavu i rep, igraju odličan i predivan rukomet. Morat ćemo dati sto posto od sebe ako im želimo parirati.


Izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić je s ovom ekipom imao itekakvih trenutaka radosti, no u Sloveniji nije bilo tako, uz poslovične probleme s ozljedama i neke pehove, njegov sastav u najvažnijim susretima nije bio na zadovoljavajućoj razini. Epilog toga je činjenica da se Hrvatska nalazi na pretposljednjem mjestu u skupini s dva boda koja je prenijela iz prve faze natjecanja, iza nje je tek Mađarska, koja nema niti boda.


Sve za Hrvatsku


Izbornik želi da njegova ekipa, koja se odmarala od subote, večeras protiv Šveđanki pruži maksimum i eventualno preskoči skandinavke konkurentkinje koje uzlaze u utakmicu s dva boda više od Hrvatica. Isti učinak kao Švedska ima i Slovenija, na vrhu je nedodirljiva Norveška s osam bodova, druga je Danska koja ih je osvojila šest.


– Oni koji kažu da ta utakmica sa Švedskom ništa ne znači nisu sportaši jer nemaju pojma o sportu. Svaka utakmica za reprezentaciju nama znači jako puno, svima nama koji trošimo svoje vrijeme, živce i zdravlje, koji ostavljamo sve za boje Hrvatske – poručio je u svom stilu Nenad Šoštarić. – Prije svega, ta utakmica u nekakvoj varijanti može značiti da možemo preskočiti Švedsku i ostvariti bolji plasman, što bi bilo izuzetno lijepo. Znamo svi da je švedska rukometna velesila, ne samo u smislu postizanja rezultata, nego po svemu tome što je kod njih rukomet pokret, nešto što se cijeni i što je jedan od nacionalnih simbola.


Večerašnja utakmica Švedske i Hrvatske u Ljubljani počinje u 18 sati.