Antonio Franko

Kraljevički paratriatlonac broncom na SP-u ostvario najveći uspjeh u karijeri: “Utrku sam odradio najbolje ikad”

Portal Novilist.hr

Antonio Franko/D. SENČAR/HPO

Antonio Franko/D. SENČAR/HPO

Franko je plivačku dionicu od 750 metara, biciklističku trasu od 20 kilometara i trkačku dionicu od pet kilometara odradio za jedan sat i 31 sekundu



ZAGREB Najbolji hrvatski paratriatlonac, Kraljevičanin Antonio Franko, osvojio je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u španjolskoj Pontevedri ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.


Franko je jedini hrvatski paratriatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama, osvojivši u Tokiju peto mjesto, do sada je osvojio i dvije bronce na europskim prvenstvima. Prošle godine u poljskom Olsztynu, te 2019. u Valenciji, a u španjolskoj Pontevedri je stigao do rezultata karijere.


Franko je plivačku dionicu od 750 metara, biciklističku trasu od 20 kilometara i trkačku dionicu od pet kilometara odradio za jedan sat i 31 sekundu.




“Na svjetskom prvenstvu je nastupilo 13 najbolje plasiranih paratriatlonaca u mojoj kategoriji PTS4. Utrku sam odradio najbolje ikad, što se tiče i plivanja i bicikla i trčanja. Tranzicije su također bile odlične što je do sada bio moj veliki nedostatak. Ovo je sasvim sigurno moj najbolji rezultat u karijeri,” kazao je 31-godišnji triatlonac i član riječkog kluba Rival.


Franko je ovom broncom dohvatio mnogo bodova u utrci za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu.


“Svjetsko prvenstvo nosi najviše bodova od svih kvalifikacijskih utrka, te sam s ovom medaljom trenutačno na drugom mjestu kvalifikacijske liste za POI Pariz sa 1485 bodova,” dodao je.


Naslov svjetskog prvaka obranio je Francuz Alexis Hanquinquant, koji je već godinama nedodirljiv u PTS4 kategoriji, sa 59:03 minute, dok je drugi bio njegov sunardonjak Pierre-Antoine Baele sa rezultatom 59:30 minuta.


Koliko je Hanquinquant, koji je aktualni svjetski i europski prvak, te paraolimpijski pobjednik, dominantan pokazuje i podatak od 43 nastupa i čak 38 pobjeda u karijeri.


“Ovo je Frankov najveći uspjeh u karijeri. Vrhunski je odradio svaki segment utrke. Izašao je treći iz vode, te je bio četvrti nakon prve tranzicije. Odličnim biciklističkim segmentom je uspio popraviti razmak prema vodećim natjecateljima. Vrlo brzo i kontrolirano trčanje je omogućilo Antoniju pomak na treće mjesto koje je zadržao do kraja utrke. Ovo je bila i vrlo važna kvalifikacijska utrka Paraolimpijske igre u Parizu iduću godine,” kazala je njegova trenerica Kristina Skroče.


Franko ima još jednu utrku Svjetskog kupa u portugalskoj Alhandri u listopadu nakon čega će zaključiti sjajnu natjecateljsku sezonu. Osim medalje sa SP-a, Franko je ove godine bio četvrti na Europskom prvenstvu u Madridu, treći na Svjetskoj seriji u Montrealu, peti u Swansea, drugi na Svjetskom kupu u A Corinu, te treći na Para kupu u Parizu.