Značajni jubilej

Košarkaški premijerligaš u Bakru proslavio pola stoljeća djelovanja: “Svi su igrali nogomet, a samo mi u Škrljevu smo haklali”

Katarina Blažević

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Dominantni sport na tom području je bio nogomet i sva okolna mjesta su imala nogometno igralište i klub, a mi u Škrljevu jedini nismo, već smo imali dva koša na "terasi" na kojoj smo haklali. Tako smo odlučili osnovati klub - prisjetio se Berislav Antić, jedan od osnivača



BAKAR “Najveća nagrada za ovih 50 godina je da Škrljevo devetu sezonu zaredom igra u najelitnijoj košarkaškoj ligi u Hrvatskoj. I neka tako nastavi još barem sljedećih 50 godina!”, riječi su Berislava Antića, najdugovječnijeg člana Uprave Košarkaškog kluba Škrljevo, kao i jednog od osnivača kluba, a što najbolje sumira proslavu povodom značajne obljetnice u Domu kulture u Bakru.


Bivši i aktualni treneri, igrači, članovi Uprave, sponzori i prijatelji kluba okupili su se kako bi obilježili pola stoljeća Škrljeva, koji danas nosi i sponzorski dodatak DepoLink, a službeni dio proslave upravo je i započeo govorom Berislava Antića koji se prisjetio prvih dana kluba davne 1973. godine… Inače, prvi je to košarkaški klub na prostoru Bakra, Hreljina, Kukuljanova, Krasice…





– Dominantni sport na tom području je tada bio nogomet i sva okolna mjesta su imala nogometno igralište i klub, a mi u Škrljevu smo bili jednih od rijetkih koji ga nisu imali. Ali, zato smo imali dva koša na “terasi” na kojoj smo haklali, i tako se stvorila ideja o osnivanju kluba. Tada je sve išlo preko omladinske organizacije, a s obzirom na to da je trebalo izgraditi i igralište, digli smo na noge utjecajne ljude u Rijeci i ono je bilo izgrađeno u rekordnom vremenu. I u prvoj službenoj utakmici na novom igralištu, na kojima se tada igralo, svladali smo Crikvenicu – kazao je Berislav Antić o početku kluba koji je devedesetih godina “uzeo” pauzu, te se ponovo aktivirao 2004. godine.



Tada je nekoliko mladih Škrljevčana, među kojima je bio i današnji predsjednik Vice Sep, te poneki veterani i bivši članovi uprava, ponovo odlučilo pokrenuti cijelu priču. I kako je i sam predsjednik kazao, tada nisu ni sanjali o tome da bi samo 11 godina kasnije mogli izboriti plasman u elitno društvo hrvatske košarke.


Treća sreća


Klub je tri puta bio prvak natjecanja drugog ranga, a treća se i pokazala kao sreća jer se tada Škrljevo promoviralo u tadašnju A-1, a danas Premijer ligu. Pobjedom 82:80 nad Hermes Analiticom 9. svibnja 2015. godine, pod vodstvom trenera Aramisa Naglića koji je klupu preuzeo samo dva mjeseca ranije od Zorana Dragojevića, Škrljevo je ušlo u društvo Cibone, Zadra, Splita, Cedevite… I to u dramatičnoj predstavi.


Na poluvremenu u Zagrebu su Škrljevčani imali 10 poena zaostatka, da bi potom na kraju treće četvrtine bilo izjednačeno, a pitanje pobjednika riješio je Ivica Cvitanović košem sa zvukom sirene. Istaknuli su se tada navijači Škrljeva jer je njih stotinjak došlo do Zagreba i pružalo glasnu podršku do zadnje sekunde i konačne proslave…



Škrljevo je prošloga vikenda ušlo u svoju devetu uzastopnu sezonu otkako igra u najvišem rangu hrvatske košarke, a u tom razdoblju jednom je igralo i finale Alpe Adria kupa (2019. godina protiv mađarskog Egis Kormenda), dok je više puta izboren i play-off u domaćem prvenstvu. U svibnju 2018. godine je upravo u četvrtfinalu prvenstva Hrvatske pala i Cibona (62:61). Na krilima Štembergera koji je tada ubacio 18 poena, Škrljevo je izjednačilo u četvrtfinalu i izborilo majstoricu, u kojoj su Vukovi ipak uzeli svoju polufinalnu ulaznicu.


Upravo su se slike i videozapisi s tih značajnih utakmica izmjenjivali na ekranu u bakarskom Domu kulture, a proslavu je svojim izvedbama uveličala i Klapa Dišpet. Prisustvovali su i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, bivši načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, pročelnica za sport i kulturu PGŽ-a Sonja Šišić, kao i, naravno, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.


Pet tisuća kuna


Prvi čovjek Bakra je od 2004. godine, kada se Škrljevo ponovo aktiviralo, uključen u sportsku priču Zelenih.


– Iz prvog predsjednika od te 2004. godine, Nikole Vučinića, isto je zračila strast, a i ja sam tada bio sretan i zadovoljan jer je onda bilo dovoljno dati pet tisuća kuna. Kako se klub razvijao, uz tih pet su se slagale nule, ali kako grad Bakar od te 2004. do danas snagom i brojkama jača, uspjeli smo sve prebroditi i izdržati. Ali, bez svih koji su sudjelovali u ovom uspjehu ne bi bilo moguće to i ostvariti – rekao je Tomislav Klarić, koji se ujedno zahvalio Draženu Vraniću te Draženu Padovanu, direktoru Komunalnog društva Kostrena, što će njihova Općina sljedeće dvije sezone biti domaćin Škrljevčanima.


Nakon toga momčad Zelenih napokon bi trebala preseliti u svoj dom, dvoranu koja će se nalaziti u Industrijskoj zoni Bakar.



Okupljenima se obratio i vlasnik koparskog DepoLinka Erich Cossutta, današnjeg glavnog sponzora, koji je priznao koji su to razlozi zbog kojih se slovenska tvrtka odlučila priključiti klubu.


– Ono što nas je dovelo u ovaj klub je ljubav, i to trostruka. Rođen sam u Trstu, gradu koji je puno dao košarci i pokušao sam iz te ljubavi i ja ići u košarku. Kada smo došli investirati u Bakar, jedan od suradnika mi je rekao “moraš vidjeti ovu strast prema košarci”. Prepoznao sam to u Škrljevu i to je jedan od razloga zašto smo ovdje. Drugi je ljubav prema talentima, a treći ljubav prema pobjedi. Iz toga smo odlučili ostati ovdje i biti uvijek tu uz vas. Uz svaku vašu pobjedu i poraz – rekao je Erich Cossutta.


Sep: Nije nam palo na pamet da ćemo doći do Prve lige

Vice Sep bio je jedan od članova koji su 2004. ponovo pokrenuli klub, a na funkciji predsjednika je već dugi niz godina, odnosno otkada je preminuo prvi čelnik kluba u “novoj eri”, Nikola Vučinić.


– Naravno da sam jako zadovoljan svim tim godinama jer kada smo 2004. godine ponovo pokretali cijelu priču, jedina ideja je bila da klub oživi i sudjeluje u nekom natjecanju. Čisto da se nastavi život kluba… Nikako nam nije padalo na pamet da ćemo doći do toga da smo u najvišem rangu hrvatske košarke, i to sada već devetu sezonu zaredom. Tada smo razmišljali: “Joj, bilo bi lijepo jednom osvojiti tu B-1 ligu”. Tada je to bio treći rang u kojem je sudjelovalo 12 klubova i bilo se teško probiti uopće u A-2 ligu, a kamoli onda u A-2 ligi zauzeti nekakvu poziciju. Eto, na kraju smo tu ligu tri puta osvojili i onda iz trećeg pokušaja ušli u tadašnju A-1 ligu. Zato smo jako zadovoljni i ponosni jer nismo krenuli s tim ciljem, ali nekako nas je vuklo iz godine u godinu – prisjeća se predsjednik DepoLink Škrljeva Vice Sep.


Pobjeda nad Hermesom svima je u klubu ostala u sjećanju, ali bilo je tu još lijepih trenutaka, kao što je finale Alpe Adria kupa, pa pobjeda nad Cibonom u četvrtfinalu prvenstva Hrvatske, slavlja nad Zadrom te Splitom…


– Da, taj ulazak u Prvu ligu kada smo pobijedili Hermes Analiticu košem u posljednjoj sekundi ćemo svi pamtiti. Tada je ondje bilo i stotinjak naših navijača te se prvi put osjetilo veliko zajedništvo. Ta utakmica je sigurno najvažnija jer smo time izborili najviši rang, a nakon toga je sigurno tu finale Alpe Adria kupa. Pobjeda protiv Cibone u četvrtfinalu je, pak, najviše odjeknula među ljudima i tada su nas najviše ljudi zapazili. U zadnje dvije, tri godine je velika pobjeda bila nad Zadrom, koji je tada isto bio aktualni prvak. Ali eto, sve su pobjede nekako drage i vrijedne.


Bilo bi lijepo kada bi seniorska momčad kao dar za 50. rođendan kluba zadržala status premijerligaša. Prvo kolo protiv Dinama pokazalo je kako bi to ponovo mogla biti teška borba…


– Sigurno nije upitno naše zadržavanje statusa premijerligaša, a budućnost na koju smo sada fokusirani je izgradnja sportskog centra u Bakru u kojem ćemo napokon imati svoju dvoranu, vrhunske uvjete za rad i s djecom te mladima. To je ono što nam danas najviše nedostaje, ali zahvaljujemo se još jednom Kostreni koja nam je omogućila korištenje dvorane sljedeće dvije godine.