Final Eight

Košarkaška fešta na Gripama: Kreće završnica Kupa “Krešimir Ćosić”, Kvarner 2010 sutra protiv Cibone

Katarina Blažević

Josip Vranković, Dejan Žaja i Slaven Rimac/Foto I. ČAVKA

Josip Vranković, Dejan Žaja i Slaven Rimac/Foto I. ČAVKA

Danas igraju Dubrava i osječke Vrijednosnice (17) te Cedevita Junior i Dinamo (20), dok se sutra sastaju Kvarner 2010 i Cibona te Split i Zadar



SPLIT Današnjim četvrtfinalnim susretima Dubrave i osječkih Vrijednosnica (17) te Cedevite Junior i Dinama (20) na Gripama kreće završnica SuperSport Kupa »Krešimir Ćosić«. Među osam najboljih našao se i riječki Kvarner 2010, koji će kao još jedan drugoligaš uz Osječane sutra od 17 sati snage odmjeriti s aktualnim osvajačem trofeja Kupa Cibonom.


Prava četvrtfinalna poslastica i finale prije finala na rasporedu je sutra od 20 sati. Domaćin Split pokušat će na krilima uzavrele atmosfere svladati u ovom trenutku ipak blagog favorita Zadar.


– Sa sportske strane bih zaželio dobre utakmice i da svi nakon Kupa ostanu zdravi. Svaka ekipa koja je uspjela ući u četvrtfinale sigurno dolazi sa željom da na kraju i podigne trofej. Nadam se zanimljivim utakmicama i pozivam publiku da dođe u što većem broju. Ovo nam je treća domaća utakmica sa Zadrom ove sezone, a četvrta ukupno.




Morat ćemo imati ekstra energiju. Ona je izuzetno potrebna protiv momčadi kao što je Zadar. Ovakve utakmice najviše ovise o inspiraciji pojedinaca. Božić, Drežnjak i Mazalin su igrači na koje najviše moramo obratiti pažnju, ali i isto tako važni su i ostali – rekao je na konferenciji za medije u Splitu trener Žutih Slaven Rimac.


Četvrto domaćinstvo


Splitu je, inače, ovo četvrto domaćinstvo završnice Kupa. Na Gripama se igralo i 1999., 2003. te 2019. godine. Svoj posljednji trofej, upravo onaj Kupa, Split je osvojio davne 2004. godine…


– Najprije bih se zahvalio Hrvatskom košarkaškom savezu na dodjeli organizacije 33. Kupa »Krešimir Ćosić«, a također bih zahvalio i dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću i gradonačelniku Grada Splita Ivici Puljku na pomoći u organizaciji. Smatram da smo napravili velik posao i da će sve ekipe imati vrhunske uvjete. Želja nam je da sve prođe u fer i sportskom natjecanju, ali i da to bude spektakl košarke. Svim ekipama čestitam na plasmanu i želim sreću u natjecanju – rekao je Dejan Žaja, direktor Košarkaškog kluba Split.


Gripe su za četvrtfinalni susret Splita i Zadra već gotovo rasprodane, domaća publika nada se konačno i jednom trofeju. S druge strane, glavni tajnik HKS-a izrazio je žaljenje što dvorana u Splitu ne može ugostiti reprezentaciju u nekim važnijim utakmicama.


– Na Gripama nas očekuje velika košarkaška fešta i izuzetno se tome radujemo. Žao mi je što kapaciteti ove dvorane ne odgovaraju standardima kvalifikacija za Europsko prvenstvo i što, posljedično, reprezentacija ne može ovdje igrati utakmice, no tu smo priliku iskoristili u pretkvalifikacijama – rekao je glavni tajnik HKS-a Josip Vranković.


Oproštaj


Sutrašnje Valentinovo bit će posebno i za Roka Ukića, koji će se sada i službeno oprostiti od igračke karijere.


– Dugo je bio na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj košarkaškoj sceni. Imali smo već niz razgovora s njim i tijekom prošle godine, što sportski direktor Saveza, što ja. Zasad mi se čini da je skloniji mlađim dobnim kategorijama. Ima još niz imena koje bismo voljeli priključiti mlađim dobnim kategorijama – rekao je Vranković.


U četvrtak je slobodan dan, dok su polufinala na rasporedu u petak od 17 i 20 sati, a finale je u subotu od 20 sati. Sve utakmice završnice moći će se pratiti na MaxSport televiziji, dok će polufinala i finale prenositi i Sportska televizija.