NBA prvaci

FOTO Warriorsi proslavili naslov na ulicama San Francisca, emotivni Curry oduševio navijače

REUTERS

REUTERS

Stephen Curry, koji je proglašen najkorisnijim igračem finala, posebno je emotivno doživio osvajanje četvrtog prstena u karijeri



Košarkaši Golden State Warriorsa koji su prošli tjedan pobjedom 103-90 nad Celticsima u Bostonu osvojili svoj četvrti naslov NBA prvaka u posljednjih osam sezona, u ponedjeljak poslijepodne su sa svojim navijačima slavili na ulicama San Francisca.


Bio je to prvi naslov za Warriorse od 2018., kojim je kompletiran povratak na NBA tron s dna na kojem se momčad našla 2020. nakon što ju je sezonu prije napustio Kevin Durant i otišao u Brooklyn Netse, Klay Thompson propustio prvu od dvije uzastopne sezone zbog puknuća prednjeg križnog ligamenta, a Stephen Curry odigrao samo pet utakmica.


Prošle sezone su Warriorsi bili na pragu ulaska u doigravanje, ali su ih u razigravanju zaustavili Memphis Grizzliesi kojima su uzvratili pobijedivši ih na putu do naslova u netom završenoj sezoni.




Stephen Curry, koji je proglašen najkorisnijim igračem finala, posebno je emotivno doživio osvajanje četvrtog prstena u karijeri.


REUTERS / Cary Edmondson-USA TODAY Sports


REUTERS / Cary Edmondson-USA TODAY Sports





REUTERS / Cary Edmondson-USA TODAY Sports


REUTERS / Cary Edmondson-USA TODAY Sports


REUTERS / Cary Edmondson-USA TODAY Sports


“Bilo da to kažeš naglas ili proživljavaš u sebi, putovanje je ono što nosiš sa sobom. Znajući što smo sve prošli, što je moj brat (Thompson) prošao kroz gotovo tri godine, što smo proživjeli kao momčad u pokušaju da se regrupiramo, osvježimo, pomladimo, svi ti trenuci iz zadnje tri godine su se skupili i izašli iz mene kad se oglasila sirena za kraj”, rekao je kapetan Warriorsa govoreći pred stotinama tisuća okupljenih navijača.


“Nije se radilo samo o trudu uloženom u zadnjem tjednu ili mjesecu već o radu koji je započeo kad smo preselili u novu dvoranu i pokušali prenijeti DNA prvaka s nama. Ta emocija je bila sve, to što sam je mogao izbaciti i vama pokazati da smo se vratili. Što će sada svi reći”, poručio je Curry oduševljenoj masi na ulicama San Francisca.


Iz šampionske generacije koja je osvojila tri naslova iz četiri finalna obračuna s Cleveland Cavaliersima predvođenim LeBronom Jamesom, uz Curryja su u ovoj momčadi ostali oporavljeni Klay Thompson, Draymond Green i veteran Andre Iguodala.


U slaganju nove generacije prvaka Warriorsima se 2020. pridružio Andrew Wiggins, a Jordan Poole je u trećoj NBA sezoni eksplodirao. Centar Kevon Looney je bio zadužen za one manje vidljive, ali jako važne poslove, a Otto Porter Jr. je predstavljao važan oslonac, kako u obrani, tako i u napadu. Sve je to glavni trener Steve Kerr posložio u još jednu šampionsku izvedbu, koja mu je donijela četvrti trenerski prsten NBA prvaka, a ukupno deveti u karijeri, nakon pet koja je osvojio kao igrač Chicago Bullsa (1996. – 1998.) i San Antonio Spursa (1999., 2003.).


Na putu do naslova Warriorsi su u Zapadnoj konferenciji prošli Danver Nuggetse (4-1), Memphis Grizzliese (4-2), Dallas Maverickse (4-1), prije nego što su u velikom finalu od zaostatka 1-2 nanizali tri pobjede nad Bostonom i vratili trofej Larryja O’Briena u svoje vlasništvo.