Košarka za sve

U Kostreni predstavljen projekt »BASKIN« iza kojega stoje Zajednica sportova PGŽ i KK osoba s invaliditetom Kostrena

Katarina Blažević

M. LEVAK

M. LEVAK

Radi se o projektu koji je nastao u Italiji još prije dvadesetak godina, a Alberto Andriola, predsjednik Zio Pino Baskina iz Udina te predstavnik Institucije za inkluzivni sport regije Friuli Venezia Giulia, osobno je ušao u projekt 2018. godine nakon što je doživio nesreću na motoru



KOSTRENA Projekt »BASKIN«, koji spaja riječi basket i inkluzija, predstavljen je jučer u dvorani Kostrena u organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Kostrena te talijanskih predstavnika ovoga projekta.


Radi se o projektu koji je nastao u Italiji još prije dvadesetak godina, a Alberto Andriola, predsjednik Zio Pino Baskina iz Udina te predstavnik Institucije za inkluzivni sport regije Friuli Venezia Giulia, osobno je ušao u projekt 2018. godine nakon što je doživio nesreću na motoru.


Andriola je jučer vodio prezentaciju na koju su stigli i sportaši Centra za odgoj i obrazovanje, a koji su potom mogli i isprobati ovaj sport na parketu dvorane u Kostreni. Radi se o ipak malo drugačijoj košarci s drugačijim pravila, a u kojoj ravnopravno u istoj ekipi nastupaju osobe s invaliditetom zajedno s osobama bez invaliditeta.


Alberto Andriola i Katja Luketić/M. LEVAK




– Cilj nam je prezentirati ovaj projekt svim našim korisnicima i nadamo se da će on zaživjeti uskoro kod nas kako bi i osobe s teškoćama u razvoju mogle ravnopravno igrati košarku – objasnila je glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a Katja Luketić.


Andriola, inače bivši košarkaš te košarkaški trener, kazao je kako mu je velika želja proširiti ovaj projekt po cijeloj regiji bivše Jugoslavije.


– Upoznao sam ovaj projekt kada sam i sam prolazio tešku situaciju i išao s operacije na operaciju. Zaljubio sam se u njega i odlučio krenuti s njime u svojoj regiji, Friuli Venezia Giulia. Projekt se već proširio i u Njemačku, Grčku, ali velika želja mi je prenijeti ga i na cijelu bivšu Jugoslaviju, koja mi je kao bivšem košarkašu jako zanimljiva. U Srbiji je već zaživjela jedna ekipa, a samo u regiji Friuli Venezia Giulia postoji ih već 12 – rekao je Alberto Andriola.