Promocija knjige

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke promovirana autobiografija Kreše Ćosića

Zlatko Horvat

S. DRECHSLER

S. DRECHSLER



RIJEKA »Ideja o knjizi visi nad mojom glavom od rođenja. Naime, kada sam se rodila, Krešo počinje pisati. Sjećam se tih spisa, odlazaka kod tete koja je sve rukopise pretipkavala dok bi joj on diktirao, a mi bismo se igrali sa stranicama. Cijelo vrijeme znala sam da to postoji. Kasnije je mama, kada smo ostali sami, znala to spomenuti, čak je dala dio toga pretipkati u kompjuter. Kada sam otišla na porodiljni dopust, pomislila sam, što ću sada raditi godinu dana, idem se uhvatiti toga. Mislila sam da ću to riješiti za mjesec dana. Ispostavilo se da toga ima puno, kutije i kutije«, rekla je Ana Ćosić Pajurin, urednica i najstarija kći Krešimira Ćosića, legende hrvatske košarke, na promociji autobiografije »Krešimir Ćosić: Igraj, vjeruj, živi« u Gradskoj viječnici Grada Rijeke.


Uz nazočnost majke i Krešine supruge Ljerke, Ana Ćosić Pajurin i Vlado Vanjak, košarkaški trener i Krešin prijatelja, kratko i suigrač, na riječkoj prezentaciji autobiografije podsjetili sutridesetak onih kojima su košarka i Krešo u srcu, na igračku i ljudsku veličinu genijalnog Zadranina.

– Na kraju se rad autobiografiji se odužio, potrajao je tri godine jer sam promijenila koncept. Cijelo vrijeme sam se vodila njegovim riječima da ne želi kronologiju, dok s druge strane mora biti kronologije kada iza svega postoji pozadina. Tu sam se najviše namučila – dodaje Ana Ćosić, koja je imala priliku, gotovo dva i pol desetljeća nakon prerane smrti u 46. godini od raka limfoma, još bolje upoznati oca. 


Ani je tada bilo 11, sestri Ivi deset, a sinu Krešimiru Petru samo dvije i pol godine…