Još jedna premijerligaška sezona

Trener košarkašica FSV-a: “Želja nam je sljedeće sezone podignuti letvicu, ali nismo klub koji će ulupati novac na pojačanja”

Katarina Blažević

ISPUNJEN CILJ – Marin Mijaljević/Foto Arhiva NL

ISPUNJEN CILJ – Marin Mijaljević/Foto Arhiva NL

Definitivno mislim da bismo trebali malo podignuti letvicu u smislu da se ne borimo za ostanak, nego da gađamo neku sredinu ljestvice te da tomu dodamo pobjedu u Kupu. To bi bio realan cilj – kaže Mijaljević



RIJEKA Košarkašice FSV-a zaključile su sezonu pobjedom na gostovanju kod Splita, na istome mjestu na kojemu su prije dvije godine izborile povijesni ulazak u najviši rang natjecanja. Nakon prve sezone u kojoj su se grčevito borile za ostanak do samoga kraja i prekida natjecanja, druga je sezona bila nešto mirnija. Mlada riječka ekipa izborila je ostanak dva kola prije kraja te na kraju zauzela deveto mjesto u konkurenciji 12 sastava.


– U nekoj široj slici definitivno smo svi u klubu zadovoljni što smo ispunili taj osnovni cilj, ostanak u Premijer ligi. I to da nismo bili u situaciji kao prošle godine kada su nam posljednja dva kola ovisila o ostanku. Zadovoljan sam i što smo napravili iskorak u broju pobjeda, ostvarili smo ukupno osam pobjeda te za jednu mladu ekipu možemo biti zadovoljni. Naravno, isto tako uvijek nešto može bolje.


Preuzeo bih odgovornost za start sezone gdje doista nismo izgledali dobro i gdje sam neke stvari osobno krivo procijenio, na što se nadovezala i ozljeda Maire Horford. Potom smo ušli u dobar ritam, a žao mi je što u posljednjim trima kolima prvoga dijela nismo pružili jači otpor. I sada bi u Ligi za ostanak možda još jedna pobjeda u utakmicama s KAŽL-om i Zagrebom taman sjela. Ali nećemo cjepidlačiti, osnovni cilj je tu i idemo dalje – govori trener košarkašica FSV-a Marin Mijaljević.


Viši ciljevi




Treća godina u Premijer ligi mogla bi predstavljati i vrijeme za neke više ciljeve, doduše, za gornji dio ljestvice potrebno je više iskustva, ali i novca.


– Definitivno mislim da bismo trebali malo podignuti letvicu u smislu da se ne borimo za ostanak, nego da gađamo neku sredinu ljestvice, između petog i osmog mjesta te da tomu dodamo pobjedu u Kupu. To bi bio realan cilj. A sada ako govorimo o nekakvom gornjem domu, sve ovisi o financijama i pojačanjima, iskusnim igračicama… Predaleko je da bismo o tome mogli govoriti, financije su uvijek jedan velik upitnik, a mi smo klub koji ulaže u kontinuitet i mlade, nećemo gađati tri, četiri pojačanja i ulupati novac u jednu sezonu.


Ove su sezone velik doprinos u pobjedama dale Brazilke Maira Horford i Bianca da Silva, s kojima postoji mogućnost nastavka suradnje i sljedeće sezone. Ostatak su ekipe dobrim dijelom činile mlađe igračice, dok su se dvije posebno istakle.


– Juniorke Elena Peričić i Ivana Krajina su ove sezone dobile veću minutažu i dobro iskoristile priliku. Peričić je posebice bila važan faktor u našim pobjedama, nadam se da će i druge sezone tako biti. Sigurno da i na neke druge juniorke računamo za sljedeću sezonu te da se, uz ove dvije igračice, još jedna do dvije izbore za ulogu u seniorskom timu i aktivne minute. Ono što zasad znamo o rosteru jest tek da odlazi Petra Bošnjak zbog fakultetskih obveza, dok se nadamo da ćemo s Brazilkama opet uspostaviti suradnju.


Juniorke pred povijesnim uspjehom

I dok su seniorke sada na odmoru, trener Marin Mijaljević s juniorkama FSV-a ovoga vikenda gostuje u Slavonskom Brodu u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske. Riječanke su protiv Broda velike favoritkinje te bi pobjedom ostvarile najveći uspjeh kluba u mlađim kategorijama. Sustav je promijenjen zbog koronavirusa te se ne igraju poluzavršne skupine, već samo jedna četvrtfinalna utakmica.


– Veći dio juniorske ekipe je i pri seniorskoj ekipi tako da smo jedna homogena grupa, djevojke tijekom cijele godine treniraju zajedno. Uspjeli smo proći našu regiju vrlo uvjerljivo, ali moram priznati da smo i najstarija te najiskusnija ekipa. U četvrtfinalu smo imali i sreće, dobili smo možda najneiskusniju ekipu te imamo velike šanse pobijediti, što bi onda bio prvi i povijesni plasman kluba na Final Four u ženskoj košarci – kaže Mijaljević.

Povratak na staro


Hrvatski košarkaški savez u protekloj je sezoni odlučio promijeniti sustav natjecanja. Kako bi olakšali klubovima cjelokupnu situaciju s pandemijom COVID-19, prvi dio prvenstva je bio podijeljen na skupine Sjever i Jug, dok se u drugome igrala Liga za prvaka i Liga za ostanak.


– Uštedjeli smo nešto više novca sudjelovajući u skupini Sjever nego što bi to bilo da smo bili u drugoj skupini. Ali ako gledamo taj sustav sa skupinama i potom Ligom za prvaka ili za ostanak, troškovi na kraju budu slični kao i kod jedinstvene lige. U komunikaciji se s drugim trenerima već započela priča da je možda bolje vratiti se na tu jedinstvenu ligu, ali ništa se još službeno ne zna. Neka je želja da opet svatko igra sa svakime, na primjer, apsurd je što mi s našim najbližim susjedom, Pulom, nismo odigrali nijednu utakmicu ove sezone – zaključio je Marin Mijaljević.