HT Premijer liga

Splitski Žuti i bez Mavre previsoka prepreka za Zelene, Škrljevčani na Gripama upisali deseti poraz

Katarina Blažević

Griffin Ramme/Foto V. KARUZA

Griffin Ramme/Foto V. KARUZA

Splićani su u drugoj četvrtini pokazali kako je prva dionica, u kojoj su se ispromašivali, bila pomalo produkt podcjenjivanja protivnika. Amerikanci su predvodili obje momčadi



SPLIT Prvenstveni susret na Gripama nije donio iznenađenje, iako su se njemu košarkaši DepoLink Škrljeva možda potajno nadali jer su splitski Žuti ipak u zadnjih šest dana odigrali i dva teška dvoboja u ABA ligi, a i zaigrali su protiv Zelenih bez reprezentativca Dominika Mavre, kojeg je trener Subotić odlučio poštedjeti zbog napornog rasporeda.


Split – DepoLink Škrljevo 89:70

Susret 13. kola HT Premijer lige: Split – DepoLink Škrljevo 89:70 (21:25, 31:13, 19:16, 18:16). Mala dvorana Gripe. Gledatelja: 500. Suci: Hordov (Zadar), Mirčeta (Šibenik) i Bajramović (Dubrovnik).


SPLIT: Kalajžić 11 (5-6), Tišma 9 (2-2), Runjić 14 (3-3), Shorter 21 (5-5), Nelson 11 (3-4), Sullivan 8, Gizdavčić 5, Ukić 5, Jukić 3 (1-2), Perkušić, Dubravčić, Šarić 2.




DEPOLINK ŠKRLJEVO: Bešić 2, Kujundžić 2, Rajčić 12 (6-10), Antunović 9 (1-1), Ramme 17, Jelić 11, Obukwelu 4, Bart 5, Smojver 5, Butorac, Ćošić, Svoboda 3.

Splićani su i krenuli u susret pomalo umorno i napadački pasivno, pa je tako Škrljevo dominiralo kroz prvu dionicu, odnosno dominirao je sjajni Griffin Ramme, koji je pokazao kvalitetu, u nekoliko navrata i atraktivne finte. Ali više od toga sam nije mogao. Nakon što su Zeleni imali u dva navrata i »plus 8« u prvoj četvrtini, domaćin je u drugoj uspostavio kontrolu, preokrenuo, a onda rutinski stigao do desete prvenstvene pobjede. Momčad iz Mavrinaca je, s druge strane, uoči dolaska Zadra u srijedu, upisala deseti poraz sezone.


Osobne pogreške


Splićani su u drugoj četvrtini pokazali kako je prva dionica, u kojoj su se itekako ispromašivali, značila samo lošije otvaranje, a možda je to bio pomalo i produkt podcjenjivanja protivnika.


Škrljevčani su zaredali tri prekršaja u ključnim trenucima druge četvrtine, kada su Splićani upravo zahvaljujući poenima s crte slobodnih bacanja prvo izjednačavali (28:28 i 30:30), a onda nakon uspješnog šuta i bacanja Shortera došli do vodstva 33:30. Neoprezni Antunović je već u ovom razdoblju druge dionice igre imao sakupljene četiri osobne pogreške…


I nisu tu Žuti stali, izdominirali su u skoku, što se brzo osjetilo na rezultatu, a trener Zelenih Damir Rajković zvao je prvu minutu odmora kada su domaći poveli 39:34. Odmor i savjeti s klupe očito nisu pomogli jer je potom krenula apsolutna dominacija Splita u svakom segmentu igre, kao i potpuni pad Škrljeva, koji se dotad previše oslanjao na svog najboljeg pojedinca Rammea.


Split je serijom 13:3 stigao do vodstva 52:38, kojim se otišlo na veliki odmor, da bi drugo poluvrijeme domaći otvorili serijom 6:0 za »plus 20« (58:38).


Jednosmjerna ulica


I od te serije nadalje je dvoboj išao samo jednim smjerom. Splićani su obrambeno bili posloženiji od Škrljevčana te su ih zaustavili na šutu, dok su se sami odlučili iskupiti domaćoj publici za napadački loš početak. Samo u drugoj su ubacili čak 31 poen, od kojih je većina bila iz samog reketa. Znalo se i prije susreta kako je Split u odnosu na Škrljevo itekako dominantniji na unutarnjim pozicijama, posebice kada se uzme u obzir da su gosti iz Mavrinaca nastupili bez važnog krilnog centra Luke Barišića.


Trener domaćih Subotić je, pak, u reketu rotirao dominantne Amerikance Nelsona i Sullivana jer je veći dio utakmice na parketu bio i bek Shorter, a u domaćem prvenstvu nije dopušteno imati na parketu više od dvojice inozemnih igrača u jednoj momčadi u isto vrijeme.


I na kraju su Amerikanci predvodili obje momčadi na Gripama. Ramme je završio susret sa 17 poena, sedam skokova i devet asista, dok je kod Splita Shorter ubacio 21 poen, uz šest skokova i četiri asistencije.