Premijer liga košarkaša

Split drugi put u tri dana svladao Cibonu, Zadrani osigurali prvo mjesto uoči trećeg kruga prvenstva

Hina

Luka Babić/Foto: PIXSELL

Luka Babić/Foto: PIXSELL

Baš kao i u subotnjem srazu pobjednik dvoboja Cibone i Splita u KC "Dražen Petrović" odlučen je u napetoj završnici u kojoj najveće zasluge za pobjedu gostiju imaju Luka Babić i Marko Luković



ZAGREB Košarkaši Splita po drugi su put u tri dana svladali Cibonu u Zagrebu, a nakon trijumfa 76-74 (14-21, 17-17, 19-14, 26-20) u ABA ligi, u dvoboju 22. kola HT Premijer lige bilo je 76-72 za “žute”. Zadar je uvjerljivom pobjedom 96-78 (19-15, 27-27, 28-18, 22-18) u Šibeniku osigurao prvo mjesto uoči trećeg kruga ligaškog dijela.


Baš kao i u subotnjem srazu pobjednik dvoboja Cibone i Splita u KC “Dražen Petrović” odlučen je u napetoj završnici u kojoj najveće zasluge za pobjedu gostiju imaju Luka Babić i Marko Luković.


Babić je 54 sekunde prije kraja pogodio tricu za 73-70, a 11 sekundi prije sirene ubacio je oba slobodna bacanja koja je izborio nakon Lukovićevog skoka u napadu i tako donio opet tri koša prednosti Splitu (75-72). Konačnih 76-72 postavio je Luković pogođenim slobodnim bacanjem četiri sekunde prije kraja.




Babić je dvoboj završio s 14 koševa i šest skokova, a Luković s 14 poena i osam skokova. Marin Marić je za pobjednike ubacio 10 koševa i imao devet skokova. Cibonu je predvodio kapetan Roko Prkačin s 14 poena i osam skokova. Igor Marić je ubacio 12, a Damir Markota 11 koševa, ali je u završnoj minuti promašio dvije trice od kojih je druga potencijalno Ciboni mogla donijeti produžetak.


Zadar su do uvjerljive pobjede nad Šibenkom na Baldekinu predvodili Marin Junaković i Chinanu Onuaku sa po 15 koševa svaki, dok je Jure Planinić ubacio 12. Najbolji igrači Šibenke bili su James Freeman s 22 i Milija Miković s 19 poena.


Zadrane je u ovom dvoboju vodio Ivan Perinčić, pomoćnik glavnog trenera i izbornika hrvatske muške reprezentacije Veljka Mršića, koji je ponovno završio u zadarskoj bolnici zbog zdravstenih tegoba. Podsjetimo, Mršić je krajem prošle godine zbog umjereno teškog oblika Covida-19 završio na bolničkom liječenju.


Pobjedom Zadra Cibona je izgubila izglede da na kraju drugog dijela sezone bude na prvom mjestu, a pred ‘vukovima’je još zaostali dvoboj 16. kola u kojem će već u srijedu od 18 sati ugostiti sinjskog Alkara. Dan poslije će Split biti domaćin Vrijednosnicama Osijek u zaostaloj utakmici 14. kola, čime će biti završen drugi krug prvenstva i biti poznata ljestvica prema kojoj će se odrediti parovi preostalih 11 kola prije doigravanja.