Košarkaši u pritvoru

SKANDAL U AUSTRIJI Košarkaši Graza privedeni pod sumnjom da su namještali utakmice, među njima je i Opatijac Poščić

Portal Novilist.hrBEČ Austrijska policija privela je u ponedjeljak navečer pet košarkaša momčadi UBSC Raiffeisen iz Graza zbog sumnje u namještanje rezultata utakmica.


Kako prenose austrijski mediji među privedenima su dvojica Amerikanaca, te tri košarkaša iz bivše Jugoslavije među kojima je navodno i jedan hrvatski košarkaš.


Glasnogovornik državnog odvjetništva u Grazu Hansjorg Bacher potvrdio je za austrijsku novinsku agenciju APA uhićenja sportaša, ali tužiteljstvo zasad nije objavilo druge detalje.
Košarkaši su uhićeni jer tužilaštvo vjeruje da bi osumnjičeni pokušali napustiti zemlju, te prikriti i uništiti dokaze.


»Ovo je loš dan za austrijski sport, posebno za košarku. Ovo je i crni dan za UBSC Graz,« kazao je direktor kluba Michael Fuchs.


Kako ne bi ugrozili istragu koja je u tijeku, u klubu nisu željeli objaviti imena privedenih igrača, međutim Fuchs je otkrio kako su tijekom siječnja dobili informaciju da dio igrača ne igra kako treba.


Oglasio se i generalni direktor lige Superliga GmbH Tomas Kanovsky.


»Sama liga bila je obaviještena o mogućim prijevarama s klađenjem. Izuzetno sam razočaran i uzrujan što igrači zloupotrebljavaju ovaj sjajan sport zbog nečeg sličnog. To je neprihvatljivo, nećemo to tolerirati i učinit ćemo sve da se to ne dogodi u budućnosti,« kazao je Kanovsky.


 U rosteru Graza su dva hrvatska košarkaša, Karlovčanin Marko Car i Opatijac Matija Poščić, koji je igrao za američko sveučilište DePaul, hrvatske klubove Trogir, Kvarner 2010, Slavonski Brod i Zagreb, švedsku Luleu, mađarske klubove Marso, Sopron i MAFC, talijansku Cremonu, španjolski Burgos te britanski Club Antonin Sportif. Prema svim dostupnim informacijama upravo je Poščić priveden po sumnjom da je sudjelovao u namještanju utakmica.