Izbornik košarkaša

Sesar zadovoljan nakon uvjerljive pobjede nad Ciprom: ‘Svi se sretni i zadovoljni vraćaju u svoje klubove’

Katarina Blažević

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Stiže ljeto i slijedi olimpijski turnir. Ostavljamo sada po strani europske kvalifikacije i okrećemo se kvalifikacijama za Pariz



RIJEKA – Uvjerljiva pobjeda hrvatskih košarkaša u Centru Zamet nad Ciprom nije bila toliko neočekivana, ali je svejedno važna jer su prva dva kola kvalifikacija za EuroBasket 2025. godine pokazala da Sesarovi igrači neće imati pravo na kiks. Samo dvije momčadi, uz Cipar kao domaćina, ići će na europsku smotru iz skupine E, a Francuzi su nakon dvaju kola na vrhu s dvije pobjede. Doduše, favozirana momčad teže je od očekivanog svladala Hrvatsku te Bosnu i Hrcegovinu, reprezentacije koje su pak gotovo jednakim rezultatom svladale Ciprane.


Dobra energija


Početak kvalifikacija pokazao je stoga kako će susjedski derbi vrlo vjerojatno odlučivati o tome tko će uz Francuze uzeti kartu za EuroBasket. Obje utakmice s Bosnom i Hercegovinom na rasporedu su tek u studenom ove godine. Sada je za izbornika Sesara i igrače najvažnije što nije došlo do nikakve senzacije u Rijeci. Publika je popunila tribine zametske dvorane i zdušno navijala, što je nakon utakmice pohvalio i Josip Sesar. A izbornik je pohvalio i svoje igrače…


– Dominantno smo odigrali utakmicu, imali smo dobru energiju, iako je u trećoj četvrtini bilo malo obrambenih problema, nismo se dobro vraćali u obranu pa su se oni približili serijom 12:0. Sigurno je to bilo najlošije razdoblje utakmice, ali ulazak u zadnju četvrtinu je ponovo bio dobar. U radnom dijelu smo napravili sjajan posao i na taj način usmjerili utakmicu na našu stranu. Moram istaknuti napadački dio, imali smo 29 asistencija, napad je bio fluidan, dobro smo dijelili loptu… – rekao je izbornik hrvatskih košarkaša Josip Sesar.




Doduše, domaći su se na Zametu podosta i ispromašivali. Bilo je tu puno promašenih otvorenih trica (1-11 već do 14. minute).


– Mislim da smo u prvoj četvrtini imali šut za tricu 1-9, ali momci su dobro trčali, imali smo iz dobre obrane puno kontri i laganih poena. Nije bilo puno vremena za trening, momci su se dobro povezali i u obrambenom smislu napravili sjajan posao i u prvoj i drugoj utakmici. Za pobijediti ekipu poput Francuske treba ekstra dobar šut. Mislim da smo iznad njih, samo trebamo nastaviti raditi. Sada stiže ljeto i slijedi olimpijski turnir. Ostavljamo sada po strani europske kvalifikacije i okrećemo se kvalifikacijama za Pariz.


Utakmicu s Ciprom odlučili su visoki igrači. Ivan Vraneš sjajno je otvorio susret i bio najzaslužniji što je Hrvatska od starta dominirala, a malo kasnije jednako je nastavio Roko Prkačin. Uz njih, očekivano je dominirao kapetan Mario Hezonja, koji je dan uoči utakmice proslavio svoj 29. rođendan. Obojica su na kraju upisala i double-double učinak s deset skokova, dok je Hezonja upisao 22 poena, a Prkačin 24.


Predah za Brankovića


– Krenuli smo s Vranešom jer smo znali da je agresivan i da ide na napadački skok, da može rolati i da je dobar finišer. Kad se to otvorilo, a Ivan pao energetski, Prkačin je sjajno ušao unutra i odradio taj dio. Njih dvojica, s te strane, odigrali su odlično, kao i Hezonja koji je vukao cijelo vrijeme.


Jedino iznenađenje bilo je što Danko Branković, inače prvi centar Hrvatske, nije zaigrao u ovom susretu. Doduše, igrač minhenskog Bayerna nije niti trebao ulaziti s ozbirom da su njegovi suigrači bez problema odolijevali igračima Cipra.


– To je bio plan utakmice, mislim da su Vraneš i Prkačin napravili sjajan posao. Stavljati Brankovića zadnjih pet, sedam, osam minuta, nema smisla. Odradio je dobro prvu utakmicu, jako dobre pripreme i on je u uskom krugu kandidata za svaki susret. To što jednu utakmicu nije igrao ne treba nikoga čuditi niti se treba tko pitati zašto je tako. Plan je takav kakav jest. Pobijedili smo, nije se nitko ozlijedio, svi se vraćaju sretni i zadovoljni u svoje klubove.


Opasni sa svih pozicija


Zadraninu Ivanu Vranešu utakmice s Francuskom i Ciprom bile su debi u dresu hrvatske vrste…


– Počeli smo kvalitetno, agresivno s brzim trčanjem i energijom, kao što je bio i plan. Nismo im dozvolili na početku da se razmašu sa šutevima. Malo je koncentracija popustila početkom drugog poluvremena, ali smo se brzo vratili u pravi ritam. Lopta je išla okolo, bili smo opasni sa svih pozicija i to rezultat pokazuje. Svi smo sretni i zadovoljni s ovim rezultatom – zaključuje Ivan Vraneš.