Josip Barnjak

Riječki košarkaš namještao utakmice u dresu Škrljeva, FIBA ga žestoko kaznila

Katarina Blažević

Josip Barnjak / Foto Mateo Levak

Josip Barnjak / Foto Mateo Levak

Josip Barnjak u Škrljevu je došao i do uloge kapetana, da bi svoju momčad ostavio na cjedilu na najgori mogući način



RIJEKA Riječki košarkaš Josip Barnjak, koji je nosio dres Škrljeva od 2017. do 2022. godine te je bio njegov kapetan, dobio je od strane FIBA-e kaznu zabrane igranja košarke i bavljenjem bilo kakve druge funkcije u košarci do 17. srpnja 2031. godine, objavljeno je na službenoj stranici Međunarodne košarkaške federacije.


Razlog je povreda “kodeksa etike i integriteta, klađenja i manipulacije natjecanjima”, odnosno namještanje utakmica.


Teško, ali zasluženo


Barnjaku, igraču koji je rođen 1998. godine, te je igrao i za Kvarner 2010, a prošle sezone za mađarski OSE Lions, tako je gotova košarkaška karijera.




Teška je ovo kazna, ali i zaslužena s obzirom da je Barnjak namještanjem utakmica oštetio svoj klub, i to zajedno s još nekim igračima jer je prije nekoliko mjeseci bivši igrač Škrljeva Stefan Šajin dobio doživotnu zabranu igranja košarke.


Josipu Barnjaku ovakva glupost nije trebala, radi se o igraču koji je bio veliki talent u svojoj generaciji te je s hrvatskom reprezentacijom do 20 godina osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu.


Kladionica kao glavni sponzor


Odmah nakon toga Grad Kastav, čiji je on stanovnik, odlikovao ga je nagradom “Kastavac mjeseca”. Utkao se tako Barnjak u dio košarkaške povijesti Hrvatske, u Škrljevu je došao i do uloge kapetana, da bi svoju momčad ostavio na cjedilu na najgori mogući način, te manipulirao premijerligaškim natjecanjem u Hrvatskoj, koje danas ironično ima i dodatak u nazivu – FAVBET.


Kladionica je glavni sponzor lige… Već je to viđeno i u drugim sportovima pa tako nogometaši Rijeke na dresovima nose logo triju kladionica. “Odlični” primjeri svojim igračima i navijačima..