Antonio Jordano

Riječki košarkaš nakon potpisa za novi klub: “Privuklo me to što Zadar diše za košarku, očekujem borbu za oba trofeja”

Katarina Blažević

Antonio Jordano/Foto FIBA

Antonio Jordano/Foto FIBA

Želim iz utakmice u utakmicu biti što bolji u svim segmentima igre, da što više napredujem – kaže Jordano, koji će debitirati u nedjelju u ABA ligi



RIJEKA Nakon vrlo ranog odlaska iz Rijeke u Cedevitu, kraćeg razdoblja u Zaboku, a potom i godinu i pol dana provedenih u osječkim Vrijednosnicama, Riječanina Antonija Jordana košarkaški je put odveo u kolijevku hrvatske košarke – Zadar.


Ovoga je tjedna Jordano potpisao četverogodišnji ugovor s liderom HT Premijer lige i članom ABA lige, klubom s velikom poviješću, ali i navijačima koji stvaraju atmosferu kakvu u Hrvatskoj ne osjeti ni većina nogometnih klubova. Upravo je to bio jedan od razloga zbog kojih se 21-godišnji riječki branič vidio baš u ovome dresu.


– Sa Zadrom smo već duže vremena bili u kontaktu, a privuklo me to što Zadar diše za košarku. Znam kakva je tu sredina, sve je vrlo žustro i ekipa ima veliku podršku. Doduše, zna biti i nezgodno nakon lošijih rezultata, zna biti i ružnih komentara, ali opet, ovdje me privukao taj neki naboj.




S druge strane, tu su i treneri Veljko Mršić i Ivan Perinčić, koji su me kroz karijeru već vodili u Cedeviti, nešto i u Zaboku, ali i u reprezentaciji – rekao je Antonio Jordano, koji je počeo trenirati s novom ekipom, a uskoro će na parketu i odjenuti dres s brojem 5, koji će i ovdje nositi u spomen na svojeg prerano preminulog prijatelja Matiju Katalinića.


Na prvu utakmicu u HT Premijer ligi još će pričekati, pravo nastupa ima tek od ožujka, ali zato može igrati u ABA ligi, što će za Riječanina biti jedna viša razina u kojoj se još nije okušao. Već u nedjelju bi Zadar trebao ugostiti Cedevita Olimpiju u zaostalom susretu, iako Zadrani trenutačno imaju jednog igrača zaraženog koronavirusom.


Riječani u Zadru

Riječani su tijekom godina u Zadru ostavljali dubok trag, Aramis Naglić i kroz igračku i trenersku karijeru, dok je Rudolf Jugo vodio momčad do prvog naslova prvaka Hrvatske u sezoni 2004./2005., kada su osvojili i Kup. Danas Jordano nije jedini Riječanin u dresu Zadra, ondje ga je dočekao Domagoj Vuković, koji je zapravo imao sličan put kao i Jordano. Iz Rijeke je još kao junior prešao u Split, odnosno Akademiju Nikole Vujčića.
– Vuković mi je baš i pomogao da se brže i lakše prilagodim ovih dana u Zadru. Da, obojica smo rano otišli iz Rijeke, ja sam čak imao priliku igrati za seniore Kvarnera kada su me zvali iz Cedevite. Ali, nisam pogriješio, bilo bi mi kasnije sigurno žao da nisam iskoristio poziv jednog velikog kluba, teško je to odbiti… Ipak su uvjeti u Cedeviti puno bolji, ozbiljno se radilo s nama mladima i mislim da u Rijeci to ne bih mogao ostvariti. Košarka je u Rijeci dosta pala, vidim to i po dečkima s kojima sam bio viceprvak Hrvatske za mlađe kadete. Evo, od njih samo Luka Vucić još igra, i to u Škrljevu – kaže Jordano.

Novi izazov


– Normalno treniramo, neke su se utakmice odgodile, ali u nedjelju bismo trebali igrati. Polako se privikavam na sve novo, grad još nisam stigao razgledati, ali su me u klubu odlično prihvatili. U ABA ligi nisam dosad imao prilike igrati, znam da neće biti lako, ipak je to jedna veća razina, ali nije me strah i spreman sam za novi izazov. I sam želim vidjeti koliko i kako se mogu nositi s igračima koji su na toj razini. Nekih očekivanja nemam, jednostavno ću dati sve od sebe i pokušati maksimalno iskoristiti svaku priliku koju dobijem.


Jordano je svoje prve seniorske minute odigrao u Cedeviti, u koju je stigao kao 15-godišnjak koji se do seniora razvijao kroz mlađe kategorije tog kluba. Ipak, u Vrijednosnicama je doživio svojevrsni »boom«, prošle je sezone u dresu osječkoga kluba proglašen najboljim strijelcem lige, a i ove je sezone nastavio istim putem.


Trofeji


– Mogu reći da su i Cedevita, ali i Vrijednosnice jednako zaslužni za ovo gdje sam sada. U Cedeviti se odlično radilo, imali smo i ujutro i popodne treninge po dva, tri sata, a i svatko od nas je imao poseban program, znalo se na čemu pojedinac mora raditi. Ipak, s obzirom na to da je velik klub, mi mladi nismo dobili pravu priliku da se dokažemo, ja sam svoju priliku dobio tek u Vrijednosnicama. Ali taj rad u Cedeviti kroz godine mi se definitivno isplatio.


Sada će sa Zadrom imati veliku priliku osvojiti i klupski trofej.


– O tituli najboljeg igrača lige ili prvog strijelca nikada ne razmišljam, nego samo želim iz utakmice u utakmicu biti što bolji u svim segmentima igre, da što više napredujem. Naravno, sada sa Zadrom očekujem borbu za oba trofeja, i Kup Krešimira Ćosića i prvenstva Hrvatske. Mislim da imamo velike šanse i da smo jedni od favorita, ući ćemo u to spremni i onda sigurno imamo velike šanse – zaključuje Antonio Jordano.