Aramis Naglić

Riječanin u stožeru košarkaške reprezentacije nakon zametske blamaže: “Ne znam hoće li se voditi razgovori o ostavkama”

Katarina Blažević

Aramis Naglić/Foto V. KARUZA

Aramis Naglić/Foto V. KARUZA

I s ovom pobjedom protiv Finske bismo teško izborili plasman na SP, ali bismo koliko-toliko podigli atmosferu pred Eurobasket - rekao je Naglić



RIJEKA Snovi hrvatske košarkaške reprezentacije o eventualnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo srušili su se u zadnje dvije minute kvalifikacijskog susreta s Finskom u Centru Zamet. Hrvatska je imala vodstvo od osam poena (78:70), ali je Finska ubrzo preokrenula rezultat. U te dvije minute mladi playmaker Lovro Gnjidić promašio je četiri slobodna bacanja, Bojan Bogdanović tricu za pobjedu, a Ivica Zubac dva slobodna bacanja za produžetke. Nije hrvatska reprezentacija sada samo izgubila plasman u drugi krug kvalifikacija za SP, već će se za mjesec dana morati boriti u pretkvalifikacijama da bi uopće izborila kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine. Još jedan u nizu teških poraza kojima je hrvatska košarka dotaknula dno…


– Ne bih išao toliko daleko da ovu situaciju komentiram na taj način da je hrvatska košarka dotakla dno. U utakmici s Finskom naša je ekipa na trenutke izgledala odlično, a na trenutke dosta loše. Ulazak u utakmicu bio je mekan, bez potrebne energije, Finci su dominirali u cijelom prvom poluvremenu i sreća po nas da rezultat nije bio lošiji. A u drugom poluvremenu smo okrenuli utakmicu i imali smo puno veću energiju u napadu i obrani, ali u principu su nas pobjede koštala promašena slobodna bacanja na kraju utakmice. Da se barem nešto od tih bacanja pogodilo, mi bismo vjerojatno imali potpuno drukčiju priču – komentira Aramis Naglić, pomoćnik izbornika Damira Mulaomerovića.


Riječki košarkaški stručnjak naglasio je da su promašena slobodna bacanja praktički odvela Hrvatsku do poraza, ali i da nema razloga za napad na igrače. Kapetan Bogdanović je, pak, nakon utakmice preuzeo odgovornost za poraz objasnivši da je njegova promašena trica kod rezultata 79:81 donijela Hrvatskoj poraz, a ne Gnjidićeva slobodna bacanja.


Možda




– Gnjidić je dečko koji bi u budućnosti trebao nešto dati hrvatskoj košarci i mislim da nikoga sada ne trebamo napadati, ali ni štedjeti. Svatko tko je bio na terenu mora preuzeti dio odgovornosti, pa tako i on. Bez obzira na njegovu mladost, vjerujem da mu sigurno nije lako i da su mu ovo sada možda i najteži trenuci u karijeri. Promašiti četiri slobodna bacanja u finišu ovakve utakmice… Ali jedan profesionalni košarkaš se mora suočiti s takvom odgovornošću. Možda su njegovu odgovornost trebali preuzeti iskusniji igrači na terenu, možda lopta nije trebala doći do njega, sve su to sada priče s predznakom možda. Nakon utakmice smo svi pametni kada u miru analiziramo, onda vidimo i razmišljamo o drugim rješenjima, ali izbornik je taj koji u tim trenucima donosi odluke. Je li Gnjidić trebao biti na terenu ili izvan njega… Mislim da Mulaomerović vjeruje svim svojim igračima, pa tako i njemu. Dogodilo se to što se dogodilo.


Izbornik Mulaomerović nije komentirao hoće li voditi Hrvatsku i na Eurobasketu, ali je rekao da postoji mogućnost da neki igrači otkažu nastup na europskoj smotri nakon ovih bolnih poraza. S druge strane, navijači traže ostavke u Hrvatskom košarkaškom savezu, ponajviše od savjetnika Dina Rađe.


Atmosfera


– Nakon utakmice smo se razišli i ne znam hoće li se voditi razgovori o ostavkama. S asistentima sam prodiskutirao što se događalo, napravili smo neku našu analizu, ali što će biti dalje, ne znam. Ipak to nije do mene. Mi u stručnom stožeru trebamo razmisliti što i kako, imamo, na kraju krajeva, i svoje obveze i klubove, te će svatko, pretpostavljam, donositi odluku za sebe. Od izbornika na dalje, pa tako i ljudi u Savezu.


Tko god se od igrača pojavi u rujnu na Eurobasketu, neće imati lagan posao s obzirom na narušenu atmosferu oko i u reprezentaciji.


– Naš veliki problem je što se atmosfera dobiva kroz pobjede, a mi nikako da se ustalimo i kroz neku seriju pobjeda podignemo atmosferu u reprezentaciji. Na ovaj način, s ovim porazima, naravno da dolazi do nesigurnosti svih u reprezentaciji, i stožera i trenera, a na kraju krajeva, i navijača. Bez rezultata i pozitivne energije nema atmosfere, a ona je preduvjet da se nešto napravi. Teško je sada nešto prognozirati i očekivati uoči Eurobasketa. I uz izmjene igračkog kadra, možda pomoći Simona i Šarića, svejedno smo sami sebi postali velika nepoznanica. U svima nama postoji manjak samopouzdanja i povjerenja u nas same. I s ovom pobjedom protiv Finske bismo teško izborili plasman na SP, ali bismo koliko-toliko podigli atmosferu pred Eurobasket – zaključuje Aramis Naglić.