Susret u Nedelišću

Predsjednik Milanović posjetio reprezentaciju košarkaša u kolicima koju vodi Opatijac Kuharić, uskoro im slijedi EP

Portal Novilist.hr

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ovo je fizički jako teško i u tom sportu se vidi, isto tako, koliko je neko društvo otišlo daleko u brizi i potpori ljudima s invaliditetom i s posebnim potrebama ove vrste - rekao je Milanović



NEDELIŠĆE Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je hrvatsku košarkašku reprezentaciju osoba u kolicima, koji se u Sportsko-gimnastičkom centru Aton u Nedelišću pripremaju za nastup na Europskom prvenstvu košarkaša u kolicima B i C divizije u Sarajevu.


Milanović je reprezentativcima zaželio puno uspjeha na natjecanju, istaknuvši kako su u tako dobroj kondiciji da im koš ne bi uspjeli zabiti ni profesionalni košarkaši.


– Impresivno! Da im se ljudi koji nemaju invaliditet sad suprotstave, ne bi koša zabili, ni profesionalni košarkaši. Ovo je fizički jako teško i u tom sportu se vidi, isto tako, koliko je neko društvo otišlo daleko u brizi i potpori ljudima s invaliditetom i s posebnim potrebama ove vrste. U ovakvom su sportu najjači ne oni koji su inače najjači u košarci, nego oni koji već dugo ulažu. Hrvatska tu ide naprijed, nismo loši – poručio je predsjednik Milanović.




Hrvatska košarka u kolicima postoji od 70-ih godina 20. stoljeća, ali zanimanje za ovaj atraktivan sport osoba s invaliditetom naglo je poraslo nakon Domovinskog rata, kada su se ovom sportu priključili mnogi mladi hrvatski branitelji. Tako se košarka u kolicima od jedne sekcije u Zagrebu razvila u strukturiranu organizaciju koja danas ima Prvu i Drugu ligu, mušku reprezentaciju koja se u Sarajevu nada izboriti plasman u društvo najboljih europskih reprezentacija.


Izbornik reprezentacije je Opatijac Siniša Kuharić, koji je ove godine dobio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za predani volonterski rad s osobama s invaliditetom.