Ivan Kučan

Povratnik u redove košarkaša Kvarnera 2010 nakon pet godina: “Želimo pokazati da pripadamo vrhu”

Katarina Blažević

Ivan Kučan/S. DRECHSLER

Ivan Kučan/S. DRECHSLER

Afirmacija domaćih i mlađih igrača mora biti jedini smjer s obzirom da su i proračun i uvjeti takvi kakvi jesu - kaže Kučan



RIJEKA Dva dana nakon što je i službeno dogovorio suradnju s Kvarnerom 2010, riječki bek-šuter odradio je povratnički debi u kojem je zasigurno zadovoljio zahtjeve trenera Branimira Pavića. Ivan Kučan predstavio se s 24 poena i pet asistencija u 20 minuta igre protiv pulske Stoje.


– Odigrali smo solidnu utakmicu, mislim da je ovo put kojim možemo i trebamo ići. Bili smo na razini na kojoj smo trebali biti u susretu u kojem smo favoriti, a što se tiče moje izvedbe, mislim da mogu biti zadovoljan otvaranjem. Napravio sam sve što sam trebao. Imali smo dobar postotak šuta, što daje optimizam za dalje – kaže 26-godišnji Ivan Kučan, kojemu nova momčad nije nepoznanica.


S Damjanovićem je prošle sezone igrao u Širokom, a zanimljivo je da su uz njih u riječkom sastavu još dvojica bivših članova tog kluba, Naletilić i Štemberger, dok je Zovko igrao za Zrinjski iz Mostara.




– Poznajem sve igrače, osim Fellsa, koji je jedna razina više i nije bio problem upoznati se s takvim kvalitetnim i iskusnim igračem. Kako je došlo do povratka? Trener Pavić me zvao i na početku sezone, ali tada sam već imao dogovor sa Zabokom pa sam njima dao prednost. Istekao mi je ugovor na polusezoni i sporazumno smo odlučili da ga neću produžiti. U Kvarneru su bili zainteresirani za mene, čekao sam ponude iz inozemstva, ali nisam pronašao nešto zadovoljavajuće.


Predsjednik Kvarnera 2010 Robert Jurković polako ostvaruje sportsku politiku koju je najavljivao i početkom sezone, a to je povratak riječkih igrača u matični klub, koji bi jednoga dana u najvišem rangu hrvatske košarke trebali predvoditi svoju momčad.


– Apsolutno podržavam smjer u kojem klub želi ići. Zadnjih godina je nedostajao taj dio priče jer mislim da bi se svaki klub na ovoj razini trebao okrenuti onome što ima kod kuće pa onda eventualno tražiti pojačanja koja će omogućiti borbu za ozbiljnije rezultate. Afirmacija domaćih i mlađih igrača mora biti jedini smjer s obzirom da su i proračun i uvjeti takvi kakvi jesu. Tu itekako ima potencijala, samo treba prionuti poslu, iako znam da to nije lako.


Uvjeti su takvi da Kvarnerovci još uvijek na Trsatu treniraju u terminu od 21.30 sati, ali igrači se previše ne žale, već se pripremaju za sljedeći ispit, a to je današnje gostovanje kod Ribola Kaštele (16 sati). Protiv njih su ove sezone na svojem terenu odigrali dramatičnu završnicu te na kraju došli do pobjede u produžetku.


– Ekipa Kaštele je kvalitetna i ima iskustva, ali i nekoliko mlađih igrača koji imaju energiju. Sigurno će to biti puno ozbiljnija utakmica nego što je bila ona protiv Stoje, čeka nas ozbiljniji protivnik. A još idemo i na duže gostovanje pa će sigurno biti veći pritisak, ali sve je to izazov. Želimo pokazati da pripadamo vrhu i da se možemo legitimno boriti za njega. Ima još puno za igrati i definitivno imamo šanse – zaključuje Kučan.