Sankcije

Podgorički mediji tvrde da će FIBA suspendirati ruske košarkaše s EP-a i na njihovo mjesto uvrstiti Crnu Goru

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

 Od svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali po svemu sudeći će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu



PODGORICA Skupština FIBA u subotu će suspendirati Rusiju sa Europskog prvenstva u košarci, koje će se u rujnu održati u Gruziji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a njeno mjesto zauzeti će Crna Gora, objavile su u srijedu podgoričke Vijesti.


Taj list piše, pozivajući se na izvore iz FIBA, da je Natjecateljska komisija FIBA Europa predložila da se Rusija, zbog agresije na Ukrajinu i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih natjecanja, a da crnogorska reprezentacija zauzme njeno mjesto.


Od svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali po svemu sudeći će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu.




Vijesti podsjećaju na pravila FIBA, prema kojima u slučaju da neki tim ne može nastupiti na prvenstvu, njegovo mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalificirala. To je u kvalifikacijama bila Crna Gora koja je jedina sa tri pobjede ostala “ispod crte”.


Ukoliko Crna Gora zaista zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu igrat će u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina suparnici će joj biti i Španjolska, Turska, Belgija i Bugarska.