Turnir u Opatiji

Od danas do nedjelje Opatija domaćin košarkaškog Liburnia kupa, Igokea brani krunu u konkurenciji Krke, Vienne i Cedevite J.

Katarina Blažević

Igokea s velikim opatijskim trofejem/M. LEVAK

Igokea s velikim opatijskim trofejem/M. LEVAK

Igokea i Vienna danas će otvoriti turnir utakmicom u 17.30 u dvorani »Marino Cvetković«, dok je u 20 sati polufinale između Krke i Cedevite Junior



OPATIJA  Košarkaški turnir »Liburnia kup« pod organizacijom Udruge »Marinovi prijatelji« i ove godine u Opatiju dovodi jedna od većih košarkaških imena u Hrvatskoj, ali i regiji. U trećem izdanju turnira ABA ligaš Igokea dolazi obraniti naslov pobjednika, a konkurenciju će joj činiti Krka, još jedan ABA ligaš, potom aktualni viceprvak Austrije Vienna te Cedevita Junior, koja je prošle sezone regularni dio HT Premijer lige završila na prvom mjestu.


Istina, predsjednik Udruge i organizator Robert Jurković htio je ove godine dovesti i jedno euroligaško ime, ali i s ovim sudionicima opatijski turnir jedan je od jačih u regiji.


– Turnir se zasigurno stabilizirao i usudio bih se reći da je s ekipama koje sudjeluju ove godine među jačima i u ovom dijelu Europe. Dolazak euroligaša? Ipak je to puno lakše reći, nego ostvariti. Veliki euroligaški klubovi traže puno bolje uvjete koje mi još uvijek nismo u stanju ispuniti – kaže Robert Jurković, organizator opatijskog »Liburnia kupa«.




Igokea i Vienna danas će otvoriti turnir utakmicom u 17.30 u dvorani »Marino Cvetković«, dok je u 20 sati polufinale između Krke i Cedevite Junior. Susret za treće mjesto je u nedjelju u 12.30, dok je finale isti dan u 15 sati, a ulaz na sve utakmice je besplatan.


Riječke veze


Momčad iz Bosne i Hercegovine ujedno je prva ekipa koja će u Opatiji braniti naslov pobjednika, iako to nije bio prvotni plan.


– Igokea je uvijek dobrodošla, iako smo s njom sada malo poremetili taj princip i plan po kojem smo htjeli raditi, a to je da nijedna ekipa ne sudjeluje na turniru više puta zaredom. Ali oni su ušli u zadnji trenutak na turnir jer je otkazao Scavolini Pesaro. Bazirali smo ponovo priču na Scavoliniju i širili dalje, a kada su Talijani otkazali, nismo se htjeli dovesti u situaciju da do zadnjega dana ne znamo tko će biti četvrta momčad pa smo se, srećom, brzo dogovorili sa sportskim direktorom Igokee Vukom Radivojevićem.


Inače, gotovo u svakom klubu postoji i poveznica s Rijekom i okolicom. Viennu vodi Riječanin Hrvoje Radanović, dok je njezin igrač od ove sezone Kraljevičanin Davor Konjević, dok je u Cedeviti Junior perspektivni razigravač Vito Kučić. U Igokei je, pak, jednako kao i prošle godine Mario Nakić, sin Ive Nakića, nekadašnjeg igrača Cibone i Partizana.


– I bivši igrač Kvarnera 2010 Matija Volčanšek je u drugoj ekipi Cedevite Junior pa ima dosta te simbolike, iako je to ispalo poprilično slučajno. Drago mi je da se naši igrači vraćaju pa makar sada privremeno, a već sljedećih godina nadamo se njihovom dužem boravku kod nas u Rijeci.


Predavanja


U subotu će igrači imati dan odmora, ali će zato tada na rasporedu biti trenerski seminari. Tatjana Jacović i Ante Nazor od 13 do 15 sati održat će seminare za trenere mlađih dobnih kategorija regije Zapad, dok će od 15 do 16 biti sudački seminar, također za regiju Zapad. Od 16 sati do 19.30 u opatijskoj dvorani će se, pak, održati obvezni seminari za sve trenere i trenerice seniorskih liga u Hrvatskoj, što je ujedno i jedan od uvjeta za licencu, a predavat će treneri klubova sudionika – Hrvoje Radanović (Vienna), Vladimir Jovanović (Igokea), Gašper Okorn (Krka) te Damir Mulaomerović (Cedevita J.).


U nedjelju ujutro će svoja predavanja održati Igor Jukić, Veljko Perović te na kraju Josip Sesar, izbornik hrvatske reprezentacije koji će analizirati reprezentativno ljeto.