Košarka

Novim planom HKS-a cilj je pristupanje FIBA-inim natjecanjima, upitno sudjelovanje AO Škrljeva u ABA 2 ligi

Luka Medak

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Savez planira izdvojiti dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava, pri čemu bi milijun bio rezerviran za klub koji odluči participirati u Ligi prvaka, dok bi se drugi milijun raspodijelio ostalim klubovima



RIJEKA Nakon što je završila ovogodišnja sezona Premijer lige, Hrvatski košarkaški savez predstavio je planove za sljedeću. Upravni odbor HKS-a održao je sastanak sa svim predstavnicima klubova i ponudio dvije opcije za nadolazeću sezonu, a obje uključuju odmak od ABA lige i pristupanje FIBA-inim natjecanjima, prvenstveno Ligi prvaka.


Savez tako u idućoj sezoni planira izdvojiti dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava, pri čemu bi milijun bio rezerviran za klub koji odluči participirati u Ligi prvaka, s time da HKS lobira za direktan ulazak u natjecanje, bez kvalifikacija, no isto bi se moglo ishoditi za samo jedan od triju prvoplasiranih klubova. Drugi milijun bi se raspodijelio kao potpora među klubovima koji ne igraju natjecanja koja HKS službeno ne priznaje – odnosno koji ne igraju ABA ligu. U slučaju da se nijedan od tri prvoplasirana kluba, unatoč izdašnoj financijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje Lige prvaka, oba bi se milijuna raspodijelila među klubovima.


Cilj svega toga je, tvrdi HKS, zaštita nacionalnog identiteta lige i konstantni razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju.




– HKS je to prvenstveno predložio zato da Hrvatska konačno dobije predstavnika u Ligi prvaka. Sazvani jesu svi klubovi, ali dojma smo da je fokus na vodeća tri kluba, dakle Zadar, Split i Cibonu, i da se očekuje da jedan od njih prihvatiti igrati Ligu prvaka – rekao je predsjednik AO Škrljeva Vice Sep.


Druga opcija koju HKS predlaže zamišljena kao nadogradnja prve, uz suradnju nekoliko saveza iz regije, čime bi se formirala nova regionalna liga, svojevrsni pandan ABA ligi.


– Ostalim klubovima je ponuđena ta regionalna liga, koju bi HKS organizirao sa KS-om Slovenije i BiH, ali to nije ništa atraktivnije od onoga što se dosad nudilo jer se nije proširila prema zapadu. Kada bi se ta liga proširila kao Eurokup na sedam srednjoeuropskih zemalja, onda bi nam svima bilo zanimljivije – objasio je Sep.


Škrljevčani su sada u nezgodnoj poziciji jer su imali ambicije zaigrati u ABA 2 ligi, no to bi u ovom slučaju značilo da bi ostali bez ranije spomenutih financijskih sredstava HKS-a.


– Još uvijek moramo vidjeti što ćemo. Ako ovo što HKS nudi bude besplatno, atraktivno i na televiziji, u tom slučaju nemamo ništa protiv, no jednostavno još uvijek nemamo dosta informacija o svemu, tako da ćemo pričekati s odlukom. Trebat će dobro procijeniti što je bolje za klub. Činjenica je da će svi klubovi ići tamo gdje im je bolje, a još nam ostaje vidjeti ima li HKS potrebne adute – zaključio je Sep.