Dvostruka kruna

Novi uspjeh riječkog trenera na klupi GGMT Vienne: “Velika je stvar što se titula vratila u Beč”

Katarina Blažević

NAJDRAŽA LUČICA - Aramis na Kantridi/Foto S. DRECHSLER

NAJDRAŽA LUČICA - Aramis na Kantridi/Foto S. DRECHSLER

Smatram da je košarka sport velikih gradova. U zadnjih desetak godina su u Austriji uglavnom vladali klubovi manjih sredina, prije svega Kapfenberg. Dva trofeja su definitivno velik uspjeh jer klub niz godina ništa nije osvojio - kaže Naglić



RIJEKA Aramis Naglić je u svojoj igračkoj karijeri nanizao mnogobrojne trofeje, ali kao treneru mu je ova sezona donijela prvu dvostruku krunu. Riječki košarkaški stručnjak na klupi GGMT Vienne je nakon osvojenog Kupa Austrije odveo momčad i do titule prvaka, njegove treće nakon što je s Interom iz Bratislave bio prvak Slovačke 2013. i 2019. godine. Slavlje je u bečkom klubu trajalo nekoliko dana, imali su organiziran i prijem kod gradonačelnika Beča, a sada Nagliću i njegovu asistentu Hrvoju Radanoviću slijedi zasluženi odmor.


– Dva trofeja su definitivno velik uspjeh jer klub niz godina ništa nije osvojio, a i način na koji smo sve to odradili, rekao bih bez pogreške, s autoritativnim nastupom. Ako bih ovaj uspjeh usporedio s nečim ranije u mojoj trenerskoj karijeri, mislim da bi mi ipak sezona u Zadru bila na neki način vrednija zbog više razine košarke koju smo igrali, odnosno ABA lige, bez obzira na to što nismo uzeli trofej zbog niza faktora. Ta sezona mi ima veću težinu od ove. Bez obzira na to, moram biti zadovoljan učinjenim ove godine – kaže Naglić.


NOVI TROFEJ - Aramis Naglić


Prezentacija




Bečani su ove sezone, osim dvaju domaćih trofeja, došli i do polufinala europskog natjecanja, Alpe Adria Kupa. Slovačke Levice su ipak bile bolje i uzele mjesto u finalu, a na kraju i naslov pobjednika.


– U Alpe Adria Kupu nisu bili postavljeni previsoki ciljevi, stoga je već sudjelovanje na Final Fouru određeni uspjeh za klub i prezentacija na međunarodnom pogledu. Mi smo se bili kandidirali i za domaćinstvo završnice te vjerujem da bismo imali veće šanse da je ono bilo održano u Beču, možda i za osvojiti trofej. Ali Levice su to sjajno organizirali i imali vrlo dobru ekipu ove godine.


GGMT Vienna je u svojoj je 21-godišnjoj povijesti osvojila tek titulu prvaka 2013. godine te je ova sezona sada zapisana kao najuspješnija. Naglić je ujedno ove sezone osvojio i nagradu za najboljeg trenera u Austriji.


– Velika je stvar da se titula prvaka vratila u Beč jer smatram da je košarka sport velikih gradova i svakako da postoji veći potencijal u velikim gradovima nego u manjim sredinama. U zadnjih desetak godina su u Austriji uglavnom vladali klubovi manjih sredina, prije svega Kapfenberg, koji je i ove sezone igrao FIBA Europski kup, ali su imali problema sa sastavom. Tu je uvijek vrlo dobar i prošlogodišnji prvak Swans Gmunden, kao i prošlogodišnji osvajač Kupa Oberwart.


I oni s nama čine četverolist najjačih klubova, dok ostali ipak zadnjih godina nisu bili na nekoj razini. Usporedba s Hrvatskom? Prva četiri kluba u Austriji su u rangu Gorice, Cedevite Junior, ali čak i neki ABA-ligaši ne bi lagano prošli kroz te utakmice. U Austriji su prve četiri ekipe dosta iznad ostatka lige, kao i u Hrvatskoj, dok donji dio hrvatske lige ipak ne bi bio konkurentan najboljim austrijskim momčadima.


Pregovori


Naglić i Radanović tek moraju dogovoriti eventualno produženje suradnje s Viennom, a kada i ukoliko do nje dođe, kreće slaganje ekipe za novu sezonu.


– Uskoro bismo trebali znati našu budućnost na klupi Vienne, u fazi smo pregovora. Pojačanja iz hrvatske lige? Mogu vam reći da je prilično teško izabrati igrače iz hrvatske lige jer je inozemstvo potpuno drukčije, traži se od igrača da ima konstantu u radu. Ako bih birao, onda bih birao pojedine ABA-ligaške igrače, a među drugima, iskreno, ovako na prvu, ne vidim neki materijal.