KREĆE NBA LIGA

Noćas počinje 75. sezona najjače košarkaške lige svijeta, Bucksi, Netsi i Lakersi favoriti

Luka Medak

Giannis Antetokounmpo/Foto REUTERS

Giannis Antetokounmpo/Foto REUTERS

Aktualni prvaci Bucksi i ove sezone će se primarno oslanjati na talent Giannisa Antetokounmpa, kojeg su prošle sezone konačno okružili komplementarnim igračima da mu olakšaju posao



RIJEKA U noći s utorka na srijedu kreće nova sezona NBA lige, najjače košarkaške lige na svijetu. Sezonu će u Istočnoj konferenciji otvoriti aktualni prvaci Milwaukee Bucksi protiv Brooklyn Netsa, momčadi koja je na papiru jedan od glavnih konkurenata za naslov ove sezone. Nakon njih će na drugoj strani SAD-a Los Angeles Lakersi, predvođeni LeBronom Jamesom, dočekati Golden State Warriorse i Stepha Curryja.


Hrvatski predstavnici na parket će izaći tek jedan, odnosno dva dana poslije, ali ove sezone ćemo vjerojatno imati priliku u igri gledati samo dvojicu. Naime, samo će Bojan Bogdanović u Utah Jazzu i Ivica Zubac u LA Clippersima imati zapaženije uloge, dok se Dario Šarić oporavlja od teške ozljede križnih ligamenata i upitno je hoće li uopće zaigrati ove sezone. Osim toga, tek treba vidjeti kako će se rasplesti situacija s Lukom Šamanićem, kojeg su prije samog početka sezone otpustili San Antonio Spursi, ali su mu Knicksi dali dvosmjerni ugovor, što znači da će vjerojatno i ove godine više vremena provesti u Razvojnoj ligi nego na NBA parketima.


Glavna tri favorita ove sezone su bez sumnje Milwaukee Bucksi, Brooklyn Netsi i Los Angeles Lakersi. Aktualni NBA prvaci Bucksi i ove sezone će se primarno oslanjati na talent MVP-a finala Giannisa Antetokounmpa, kojeg su prošle sezone konačno okružili komplementarnim igračima da mu olakšaju posao. U pohodu na njihov prvi naslov u 50 godina uvelike su mu pomogli Kris Middleton i Jrue Holiday uz ostale igrače, a sada nam ostaje vidjeti hoće li u gotovo istom sastavu uspjeti obraniti naslov.




Jedan od glavnih konkurenata na Istoku definitivno su im Netsi, koje su prošle sezone nadigrali jer su momčad pokosile ozljede. Netsi su momčad krcata zvijezdama – predvodi ih Kevin Durant, druga opcija je također jedan od najboljih »scorera« lige James Harden, a niti jedna momčad u ligi nema treću opciju kao što je Kyrie Irving, što govori da će im sve osim titule i ove sezone biti razočaranje. Doduše, najveći upitnik ove sezone bit će dostupnost Irvinga, koji je upao u probleme jer se odbija cijepiti protiv COVID-a. Naime, New York je jedan od gradova koji ima strože epidemiološke mjere, koje ne dozvoljavaju necijepljenim igračima da izađu na parket, što bi značilo da bi Irving mogao propustiti sve domaće utakmice ako se regulativa ne promijeni, odnosno ako ostane pri svojoj odluci, što bi pogotovo moglo biti problematično u doigravanju.


Na rosteru Los Angeles Lakersa ostala su samo dvojica igrača iz šampionske momčadi prije dvije godine, ali dok god zdravlje služi LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa, uvijek su u razgovoru za osvajanje naslova. Ove godine momčad su pojačali iskusnim, pa čak i prekaljenim veteranima, nekadašnjim All-Star igračima koji traže posljednji vlak za osvajanje (još jednog) NBA prstena prvaka. U Los Angeles su tako došli Russell Westbrook i Carmelo Anthony, a vratili su se Dwight Howard i Rajon Rondo, koji su prije dvije godine bili dio ekipe koja je osvojila naslov. Čak petorica od 12 igrača na rosteru Lakersa stariji su od 35 godina, što ih čini najstarijom momčadi u ligi, tako da će za njihove ambicije presudno biti hoće li do doigravanja te eventualno finala svi stići zdravi i odmorni.