Euroliga košarkaša

Navijači Baskonije prozivali Izralece za genocid i podržali Palestince na susretu s Maccabijem

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Navijačka skupina Indar Baskonia priopćila je kako se u Europi pokušava javno "oprati genocid koji provodi Izrael nad Palestincima"



MADRID Navijači baskijskog košarkaškog kluba Baskonije skandirali su “živjela slobodna Palestina” te su razvili desetke palestinskih zastava tijekom domaće utakmice Eurolige s izraelskim Maccabijem igrane u četvrtak navečer.


Publika u gradu Vitoria-Gasteiz vikala je i “genocidni Izrael” protiveći se napadima na Pojas Gaze u kojima je od listopada ubijeno više od 26.000 palestinskih civila, uglavnom žena i djece, a ranjeno preko 65.000.


Navijačka skupina Indar Baskonia priopćila je kako se u Europi pokušava javno “oprati genocid koji provodi Izrael nad Palestincima”. Na tribini iza koša formirali su natpis na engleskom jeziku “Free Palestine“, odnosno “Slobodna Palestina”.




Baskonia je pred više od 8.000 gledatelja pobijedila s 92-82 te se nalazi na devetom, a Maccabi na desetom mjestu među 18 klubova Eurolige.


Navijači baskijskih nogometnih klubova poput Real Sociedada i Eibara također su prethodnih mjeseci na svojim utakmicama izvjesili zastave Palestine solidarizirajući se s patnjama palestinskog naroda i njegovim težnjama za neovisnošću. Proteklih tjedana su u Baskiji bili organizirani ulični prosvjedi “protiv genocida nad Palestincima” i “protiv izraelske okupacije”, a prosvjednici su optužili EU i SAD za “suučesništvo u zločinima”.


U Baskiji, autonomnoj pokrajini s 2,2 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske, mnogi stanovnici zagovaraju odcjepljenje od Madrida pozivajući se na vlastiti jezik i identitet.