Završena istraga

Nakon više od godinu dana potvrđen je razlog pada helikoptera Kobea Bryanta, sve će završiti na sudu…

Portal Novi list

Kobeova supruga Vanessa tužila je za nemar kompaniju koja se bavi helikopterskim prijevozom



RIJEKA Nakon više od godinu dana od pada helikoptera, u kojem su između ostalih stradali Kobe Bryant i njegova kći Gianna, završila je istraga Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza na čelu s Robertom Sumwaltom. Napravljena je detaljna rekonstrukcija leta i kobnoga događaja i stigla potvrda onoga što se naslućivalo u posljednjih 12 mjeseci. Nesreći nije kumovao tehnički kvar već isključivo ljudski faktor, preciznije pilot koji je prekršio standardne propise i proletjevši kroz niske oblake izgubio orijentaciju u prostoru.


Naime, dok je putovao iz okruga Orange do sportske arene Mamba u okrugu Ventura pilot Ara Zobayan je prvo krenuo helikopterom prema gore da bi iznenada izgubio visinu i srušio se u brda ispod Calabasasa. Cijela priča, međutim, neće završiti ovom istragom već će dobiti svoj nastavak na sudu. Pokrenute su mnoge građanske parnice za naknadu štete. Između ostaloga iza jedne stoji i Kobeova supruga Vanessa, koja je tužila za nemar kompaniju koja se bavi helikopterskim prijevozom.


Brat poginulog pilota je pak uzvratio da je Kobe jako dobro i preuzeo na sebe rizike tog leta u teškim vremenskim uvjetima. Pojavila se i inicijativa da se u  helikoptere uvede obvezni sustav za “Upoznavanje terena i upozorenje”, koji bi pilota trebao upozoriti da je blizu prepreke. Međutim, dio stručnjaka je pak uvjeren da ni to pomagalo ne bi spriječio pad helikoptera u kojem stradao ovaj slavni američki košarkaš.