Prva liga košarkaša

Na Kozali se igra susjedski prvoligaški košarkaški derbi, Riječani žele dokazati kvalitetu

Katarina Blažević

Marin Đugum (Kvarner 2010)/Foto M. KOMINA

Marin Đugum (Kvarner 2010)/Foto M. KOMINA

Očekujem da neće biti baš zanimljivija utakmica jer mislim da smo mi jednu ili dvije razine iznad Crikvenice i dobro ih poznajemo - kaže Marin Đugum, krilni centra Kvarnera



RIJEKA  Susjedski derbiji uvijek nose jedan poseban naboj, pa čak i kada je jedna momčad izraziti favorit, kao što će danas u dvorani Dinko Lukarić (17 sati) biti košarkaši Kvarnera 2010 protiv Crikvenice. Riječka je momčad ipak ta koja se bori za sam vrh i izravni plasman u FAVBET Premijer ligu (omjer 5-0), dok je Kircima jedini cilj ostati u prvoligaškom društvu (omjer 1-4).


Današnji domaćin se ujedno nada da će ponoviti rezultat iz pripremnog susreta uoči početka sezona. Kvarner je slavio nad Crikvenicom 98:54, iako je prvu četvrtinu izgubio 11:21, a u drugoj prvi put izjednačio kod 33:33.


– Očekujem da neće biti baš zanimljivija utakmica jer mislim da smo mi jednu ili dvije razine iznad Crikvenice i dobro ih poznajemo. Znamo što očekivati od njih i tako trebamo pristupiti utakmici. Moramo ući agresivno i ne dozvoliti im lake šuteve, uvijek im moramo biti blizu i onda neće biti problema. Na pripremama su nas malo iznenadili u toj prvoj četvrtini, a sada od početka trebamo odigrati onako kako smo tada odigrali drugo poluvrijeme. Oni nisu znali odgovoriti kada smo ih obrambeno pritisnuli i tu smo uspjeli napraviti razliku. Ali s obzirom da je susjedski derbi, sigurno će se i oni htjeti dokazati i bit će agresivniji nego u drugim utakmicama – kaže Marin Đugum, krilni centar Kvarnera 2010 i važna karika u reketu zajedno s Marjanom Čakarunom.


Kuhinja i košarka




Imao je 27-godišnjak, koji inače dolazi iz Vrgorca blizu Makarske, odličnih partija od početka sezone, u prosjeku zabija 15 poena uz pet skokova po utakmici, a sve je to samo nastavak na prošlu sezonu u kojoj je u dresu Stoje osvojio i titulu MVP-ja Prve lige. Pula mu je već postala drugi dom jer je ondje proveo 11 godina, a zanimljivo je da mu je tek od ove sezone košarka i primarni posao. Dosad je u Puli radio kao kuhar u hotelu.


– Moramo biti zadovoljni s početkom sezone i tih 5-0, posebice jer nismo bili ni kompletni na treninzima i malo su nas mučile ozljede i bolesti. Naravno, imamo kvalitetu i sa smanjenim rosterom pobjeđivati, ali su nas izostanci svejedno poremetili. Sada dižemo formu i mislim da ćemo iz kola u kolo biti sve jači. Posao kuhara? Tada bih odradio jutarnju smjenu u hotelu, popodne teretanu i onda trening s ekipom. Ukupno bih na nogama bio sigurno po 12 sati. Sada se više mogu posvetiti sebi, svom tijelu i košarkaškom napretku. U ova dva i pol mjeseca već se vidi razlika na meni i nadam se da će to biti sve bolje. Zadovoljan sam i svojim igrama u Kvarneru i ne bih zasad ništa mijenjao – kaže Đugum.


Dobar otpor


Danas će mu u reketu jedan od protivnika biti i 19-godišnji Marko Šulentić, trenutno prvi strijelac Crikvenice (prosjek po utakmici 14.4 poena i 4.4 skoka). Gosti će biti oslabljeni za iskusnog Marija Perića i Bornu Smokovića, dok će Kvarneru nedostajati Roko Delpin.


– Nadam se da ćemo pružiti dobar otpor i da ćemo probati cijelu utakmicu držati u egalu jer je Kvarner 2010 stvarno veliki favorit i po meni prvi favorit za osvajanje naslova. Pokriveni su jako dobro na svim pozicijama, iskusni su dečki i jako čvrsti. Meni osobno će biti teško pod košem protiv Đuguma i Čakaruna, ali će mi biti i jako zanimljivo igrati protiv njih da i naučim neke stvari. Prvih pet kola? Zasluženo smo pobijedili Stoju, ali mislim da smo trebali dobiti i Omiš. Pali smo nakon 15. minute i sve je onda krenulo na njihovu stranu – kaže Marko Šulentić.