Premijer liga košarkaša

Momčad s Gripa slavila u Mavrincima: Zeleni ipak prezeleni za splitske žute

Zlatko Horvat

SPLIĆANIN PROTIV SPLIĆANA - Ivan Vrgoč/Foto M. GRACIN

SPLIĆANIN PROTIV SPLIĆANA - Ivan Vrgoč/Foto M. GRACIN

Sastav nekadašnjeg izbornika Ivice Skelina imponira borbenošću i velikim zalaganjem, širinom, ali nakon puno sezona i - kvalitetom. Kod Škrljeva nedostajalo je više raspoloženih igrača



MAVRINCI Ništa od senzacije i pobjede nad ABA ligašem Split, koji bi pod božićnu jelku stavili u Adria Oil Škrljevu. Splićani su projurili kroz Mavrince, pokazavši zašto su trenutačno hrvatski broj jedan u ABA ligi. Sastav nekadašnjeg izbornika Ivice Skelina imponira borbenošću i velikim zalaganjem, širinom, ali nakon puno sezona i – kvalitetom. Kod Škrljeva nedostajalo je više raspoloženih igrača, povremeni bljeskovi uz previše “vožnje u leru” bili su premalo za Split, koji konačno izgleda kao ozbiljna momčad.


Adria Oil Škrljevo – Split 66:76

Susret 15. kola Premijer lige košarkaša: Adria Oil Škrljevo – Split 66:76 (23:21, 13:21, 10:25, 20:9). Dvorana Mavrinci. Bez gledatelja. Suci: Peić, Kruljac i Reić (Zagreb). Opunomoćenik: Kurelović (Pazin).
ADRIA OIL ŠKRLJEVO: Arslanagić 9 (0-2), Pilepić, Jelenković 6, Gunjina 14 (1-2), Barnjak 4 (0-2), Robertson 15 (1-2), Boban 7, Kostić, Rajčić, Vrgoč 11, Bjelanović, Cvitković.
SPLIT: Perković 6 (1-2), Perasović 2, Kedžo, Marčinković 17 (7-7), Šarić, Bajo, Čampara 4 (1-2), Vranković 14 (3-5), Luković 12 (3-3), Marić 8 (4-6), Mesiček 13 (6-6).

Dobro su u susret krenuli domaći. Ubacili su osam poena u nizu i poveli 10:2 uz šest poena centra Arkima Robertsona, koji je dvaput poentirao s istekom sirene. Razbudilo je to Splićane, koji su iskoristili nesportsku osobnu pogrešku Gunjine i brzo izjednačili (10:10, peta minuta). Uslijedio je novi reful sastava Damira Rajkovića, kontra i zakucavanje Robertsona uz tricu Gunjine značili su vodstvo 23:16, ali “žuti” su brzo odgovorili s pet poena u nizu. Dobru prvu četvrtinu domaćih okrunio je Robertson sjajnom blokadom nakon ulaza Marina Marića.


Zakucavanje




Na početku druge dionice Marčinković je tricom donio gostima drugo vodstvo (23:24). Ubrzo je već bilo plus šest za goste poslije silovitog zakucavanja Marića u kontri, kojim su gosti okrunili seriju 13:0 u četiri minute igre. Splićani su već upisali četiri poraza u prvenstvu, dva u susretima u kojima se nisu nadali (Sonik Puntamika, Šibenik) i u obrani su zaista radili punim gasom.


No, domaći se nisu uplašili prvog većeg zaostatka (25:34), došli su na minus dva te imali dva slobodna bacanja i loptu poslije nesportske pogreške Baje. Nisu uspjeli doći do vodstva, Arslanagić je promašio oba slobodna bacanja, a Gunjina polaganje. Kazna je brzo stigla, Vranković i Mesiček su u dva napada ubacili šest poena i donijeli plus šest gostima nakon 20 minuta igre, za kojih je sastav iz Mavrinaca pogodio tek jednu od deset trica. S druge strane, Split je pogodio svih 11 slobodnih bacanja…


Pokvaren dojam


U sedmoj minuti treće dionice postalo je jasno da će iznenađenje izostati. Domaći su u tom razdoblju četvrtine ubacili samo šest poena, teško pronalazivši rješenja pored čvrste obrane Splićana, koji su u pet minuta napravili seriju 15:1 i prelomili utakmicu, došavši do vodstva 58:42. “Zeleni” su upadali iz pogreške u pogrešku i potpuno pokvarili dojam koji su ostavili u prvih 20 minuta.


Izgubljene lopte i strah od šuta, čak i kada je sve bilo otvoreno, gurnuli su ih u preveliki minus. Nova prilika je 30. siječnja, kada u zaostalom susretu u goste stiže Cibona sa samo osam igrača s obzirom na to da mogu nastupiti samo oni koji su bili u momčadi prvom dijelu prvenstva.


Posljednja dionica pretvorila se u odrađivanje formalnosti, a domaćima treba odati priznanje što nisu odustali, smanjivši zaostatak na konačnih deset poena.