Iako su srednjoškolke...

Mlade košarkašice riječkog FSV-a ne smiju boraviti u učeničkim domovima, razlog je apsurdan

Katarina Blažević

Trener košarkašica FSV-a Marin Mijaljević traži pomoć za svoje igračice/Foto V. KARUZA

Trener košarkašica FSV-a Marin Mijaljević traži pomoć za svoje igračice/Foto V. KARUZA

Zbog epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite igračice koje su ujedno srednjoškolke i koje nemaju prebivalište u Rijeci, ne smiju boraviti u učeničkim domovima jer je to trenutno omogućeno samo onim učenicima koji imaju "normalnu" nastavu, a to su jedino - maturanti



RIJEKA Nekoliko košarkašica riječkog FSV-a, koji se trenutno bori za ostanak u Premijer ligi, našlo se u nezavidnoj i nadasve apsurdnoj situaciji.


Zbog epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite igračice koje su ujedno srednjoškolke i koje nemaju prebivalište u Rijeci, ne smiju boraviti u učeničkim domovima jer je to trenutno omogućeno samo onim učenicima koji imaju “normalnu” nastavu, a to su jedino – maturanti.


Također, posljednjih je dana riječki klub dogovarao dolazak djevojaka iz Petrinje i Siska, koje bi u Rijeci nastavile svoje školovanje i sportski put, nakon što su na svojem području ostale bez te mogućnosti zbog nedavnih potresa.




Ali i one su dobile tešku odbijenicu, zbog čega se na društvenim mrežama javnosti obratio trener košarkašica FSV-a Marin Mijaljević s molbom za pomoći.


“Teatar apsurda korona mjera protiv sporta se nastavlja. Djeca skoro godinu dana ne treniraju, klubovi se gase ili su na izdisaju, ali to nije dovoljno…


Najnovijim mjerama naših stručnih stožeraša imamo situaciju u kojoj je našim mladim košarkašicama (s prebivalištem izvan Rijeke) dozvoljen trening ako su pri seniorskoj ekipi, no nije im dozvoljen odlazak na nastavu, te smještaj i prehrana u učeničkim domovima. OSIM AKO NISU MATURANTICE!


Danas smo primili hladnu i pomalo drsku odbijenicu nadležnih na upit da se dozvoli boravak u učeničkim domovima (koji su otvoreni) za sportaše i sportašice koji marljivo treniraju i nastupaju za svoje ekipe.


Naglasio bih da bi ih domovi rado primili, no zakonski su im ruke vezane. Nakon dva tjedna snalaženja i čekanja na otvaranje domova, trenutno smo ostavljeni bez opcija za naše srednjoškolke/sportašice.


Uz ovu problematiku imamo i situaciju da je dogovoren dolazak u Rijeku mladih košarkašica sa područja pogođenog nedavnim potresom, gdje je obitelj jedne izgubila dva stambena objekta, a ona nema više nikakvu mogućnost povratka u školu ili bavljenja sportom na tom području.


Svu radost dolaska u Rijeku zamijenila je tuga, i nova strepnja i iščekivanje kad će “stručnjaci” izjednačiti sve srednjoškolce sa maturantima. Unazad nekoliko godina, nekoliko puta sam privatno tražio pomoć od najbližih kad nam je bilo doista potrebno.


Prvi put javno, zamolio bih sve koji imaju bilo kakvu mogućnost smještaja (hotel, hostel, stan, garsonijera, sobe), ideju, savjet, prijedlog, i voljni su na neki način pomoći da mi se jave na 0917955439″, napisao je Marin Mijaljević.