Zaokret u NBA ligi

LEBRON JE IPAK SLOMIO OMIKRON! Prepolovljena izolacija za pozitivne asimptomatske igrače, zarazni su u prva dva, tri dana

Portal Novi list

LeBron James/Foto REUTERS

LeBron James/Foto REUTERS

Ubuduće će igrači koji su pozitivni, a  u slučaju da nemaju simptome, umjesto deset dana ostajati u karanteni šest dana. Jasno, pod uvjetom da su njihovi ponovljeni testovi negativni



LOS ANGELES LeBron James je prije nekoliko dana svojom Instagram objavom podigao medijsku prašinu i brojne zlonamjernike izazvao da ga po tko zna koji put proglase – “antivakserom”. No, najveća NBA zvijezda današnjice, usput budi rečeno potpuno cijepljena u skladu s preporukama, samo je ukazala na niz nelogičnosti u nametnutom COVID protokolu, a to su na kraju potvrdili i sami – znanstvenici. Omikron se brzo širi, ali prema svim dostupnim podacima ipak ne izaziva ni približno tako teške posljedice kao prethodni sojevi. Posebno ne kod mlađih ili osoba sa snažnim imunitetom kao što su to sportaši.


Brojni NBA igrači su stavljeni u tkz. COVID protokol jer su zbog simptoma obične prehlade podvrgnuti testiranju. Prvi test je obično bio pozitivan, ali već idući nakon 24 sata negativan. No, unatoč tome i ti igrači su ostajali obuhvaćeni COVID protokolom, kao da su razvili teške simptome ili kao da su ponovljeni testovi pokazali da su pozitivni. Klubovi NBA lige su se u takvim okolnostima našli u situaciji da im je više od sto igrača završilo u desetodnevnoj izolaciji. Najveći broj njih bez izraženijih simptoma, dakle potpuno sposobnih za trening i igru.


Sve to natjeralo je odgovorne za provođenje COVID protokola u NBA ligi da osjetno ublaže mjere. Tako će ubuduće igrači koji su pozitivni, a  u slučaju da nemaju simptome, umjesto deset dana ostajati u karanteni šest dana. Jasno, pod uvjetom da su njihovi ponovljeni testovi negativni. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je otišao korak dalje pa je u takvim slučajevima karantenu smanjio s deset na pet dana, a sve to pod stručnim objašnjenjem da su mogući prenositelji najzarazniji u prvih dva do tri dana od razvoja simptoma. U prijevodu: nema smisla duže od toga držati zatvorene u kućama zdrave ljude koji više ne mogu ugroziti ničije zdravlje.




Ova promjena u provođenju COVID protokola osjetno će olakšati situaciju u NBA klubovima koji su početak radnog tjedna dočekali sa 120 igrača i četiri trenera u izolaciji unatoč tome što je procijepljenost velika. Čak 97 posto sudionika najjače lige na svijetu cijepljeno je prema svim epidemiološkim preporukama koje su bile na snazi.