KOMENTAR ISKUSNOG KAPETANA

Kvarner 2010 osigurao ostanak u prvoj ligi, Štemberger: “Za više ciljeve klub se mora bolje posložiti”

Katarina Blažević

- Ovo je trenutno realan rezultat, sve nešto više bi možda bilo prerano. Treba prvo stabilizirati klub na svim razinama, financijskoj ponajviše, i onda ostale stvari koje idu uz to. A sljedeće sezone ćemo vidjeti što će biti, od početka se moramo posložiti malo bolje, rekao je Štemberger.



RIJEKA – Košarkaši Kvarnera 2010 pobjedom nad Ribola Kaštelom ostvarili su četvrtu uzastopnu pobjedu, te dodatno potvrdili ostanak u prvoligaškom društvu.


– Rekao bih da je pobjeda protiv Kaštele u jednu ruku iznenađenje kada se pogleda tablica, ali u drugu i nije, jer cijela liga dosta je izjednačena. Sada smo i mi u nekoj drugoj situaciju u odnosu na veći dio sezone, kada je bilo neizvjesno hoćemo li osigurati ostanak. Došao nam je i Perković, ali mogu reći da smo se i mi posložili te nas je taj grč zbog mogućeg ispadanja iz lige sprečavao u onome što možemo – govori kapetan Kvarnera 2010 Siniša Štemberger.


Odlične igre u posljednjih nekoliko utakmica nameću pitanje je li se možda moglo nešto više napraviti ove sezone.




– Ovo je trenutno realan rezultat, sve nešto više bi možda bilo prerano. Treba prvo stabilizirati klub na svim razinama, financijskoj ponajviše, i onda ostale stvari koje idu uz to. A sljedeće sezone ćemo vidjeti što će biti, od početka se moramo posložiti malo bolje.


Mladih igrača, koji bi trebali činiti budućnost riječke košarke, definitivno ima.


– Sigurno ima potencijala, samo moraju iskoristiti priliku. Volarević je jedan od onih koji svaku priliku, na treningu i na utakmici, iskorištava maksimalno te se ponaša i trenira na tragu ozbiljnog profesionalca. Naravno, financijske mogućnosti klubova su tu isto bitan faktor. Trenerima mlađih kategorija treba više dati na važnosti i financijski ih bolje nagraditi. Nije dovoljno treneru koji ima obitelj, dati 2500 kuna i očekivati da bude apsolutno posvećen toj djeci i da stvara nove igrače. Trebalo bi ih platiti ili kroz Savez, ili drugi model da bi se u potpunosti mogli posvetiti onome što rade. Tu je dobar primjer moj bivši klub Široki u BiH, koji je nakon niza godina ulaganja radio najbolje rezultate upravo s mladim igračima. Ali, s juniorima su ondje radili treneri, koji su vodili i klubove ABA lige, te su čak nekad bili plaćeniji od trenera prve ekipe.


Iako će Štemberger za mjesec dana napuniti 42 godine, odlazak s parketa se još ne bliži.


– Mirovina? Nikada, ha, ha. Vidjet ćemo što razmišljaju u klubu, ali lako ćemo se dogovoriti, kako smo i ove dvije godine odradili. Nema nas puno na ovome području, međusobno smo svi u kontaktu pa ćemo vidjeti što i kako dalje – zaključuje Štemberger.