Prilika za uzlet Hrvatske

Košarkaški reprezentativci sutra kreću na pripreme u Opatiju i Rijeku, Hrvatska dočekuje Finsku u Centru Zamet

Katarina Blažević

Robert Jurković / Foto M. LEVAK

Robert Jurković / Foto M. LEVAK

Bio bih razočaran kada ne bi bila puna dvorana protiv Finske. Karte će ići u prodaju za nekih tjedan dana, a cijene još ne znamo, iako je velika vjerojatnost da će se kretati od 50 do 70 kuna - kaže Jurković



RIJEKA – Hrvatski košarkaški reprezentativci sutra kreću put Opatije gdje će se pripremati uoči novog kvalifikacijskog ciklusa utakmica za Svjetsko prvenstvo. Nakon gostovanja u Ljubljani 30. lipnja, u Centru Zamet će tri dana kasnije ugostiti Finsku u možda i odlučujućem susretu za plasman u sljedeću fazu kvalifikacija za svjetsku smotru. Dolazak košarkaške reprezentacije u Opatiju i Rijeku velika je stvar za ovu regiju, prošlo je sigurno dvadesetak godina otkad je seniorska vrsta odigrala jednu službenu utakmicu u Rijeci. Posljednji put su košarkaši ugostili Sloveniju u Centru Zamet prije godinu dana, ali tada u sklopu prijateljske utakmice uoči kvalifikacija za Olimpijske igre.


I ovoga puta je važan kotačić u cijeloj priči dolaska košarkaške vrste na Kvarner bio Robert Jurković, trener, instruktor HKS-a za regiju Zapad, ali i veliki košarkaški entuzijast koji je prije nekoliko godina u Opatiji uspješno organizirao turnir na kojemu je Hrvatska ugostila ekipe Ukrajine te Slovenije. Prošle godine je nastavio organizacijom međunarodnog klupskog turnira Liburnia kupa, dok je prvi čovjek organizacije bio i na ovogodišnjoj završnici Kupa Krešimir Ćosić odigranoj u Centru Zamet.


Mulaomerović skratio popis

Izbornik Damir Mulaomerović skratio je popis reprezentativaca za kvalifikacijske susrete protiv Slovenije (30. lipnja, Ljubljana) te Finske (3. srpnja, Rijeka). Od 17 reprezentativaca koji su na užem popisu, NBA igrači Bojan Bogdanović te Ivica Zubac će početi trenirati tek od 27. lipnja nadalje zbog NBA pravila.




Popis igrača: Roko Rogić, Goran Filipović, Lovro Gnjidić, Mate Kalajžić, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Sven Smajlagić, Mateo Drežnjak, Toni Perković, Ivan Ramljak, Roko Prkačin, Dario Drežnjak, Tomislav Zubčić, Dragan Bender, Ivica Zubac, Ante Toni Žižić, Karlo Matković.

Kontinuitet


– Ovo se zapravo sve nadovezalo na organizaciju turnira prije sedam godina, kada smo u Društvu za šport i rekreaciju »Marinovi prijatelji« doveli reprezentacije Slovenije, Ukrajine i Hrvatske. Već je to sada kontinuitet. Ja sam pokrenuo priču, sada je nastavljam, ali sada su tu uključeni i Košarkaški savez Grada Rijeke, kao i Riječki sportski savez. Oni daju izuzetnu podršku i zadovoljni su suradnjom s Hrvatskim košarkaškim savezom – kaže Robert Jurković, koji na Zametu očekuje punu dvoranu.


Utakmica s Finskom je na rasporedu 3. srpnja s početkom u 20 sati, a cijene ulaznica tek se moraju dogovoriti. Ukoliko Hrvatska prođe ovaj krug kvalifikacija, već joj krajem kolovoza slijedi sljedeći ispit u borbi za SP, koji će se također igrati u Rijeci.


– Bio bih razočaran kada ne bi bila puna dvorana. Karte će ići u prodaju za nekih tjedan dana, a cijene još ne znamo, iako je velika vjerojatnost da će se kretati od 50 do 70 kuna. Nama je jedini problem što 50 posto kapaciteta dvorane pripada HKS-u, tako da je broj karata ograničen. Igrači će biti smješteni u Opatiji gdje će trenirati prvih nekoliko dana, a onda će se preseliti u Centar Zamet, uz ona dva ili tri dana koja će provesti u Sloveniji. Nakon utakmice s Finskom, reprezentativci su slobodni do 1. kolovoza, kada se ponovo vraćaju u Opatiju, a sredinom mjeseca je dogovorena i prijateljska utakmica. Ukoliko prođemo ovaj krug kvalifikacija, što se nadam da hoćemo, Hrvatska će u Centru Zamet i 26. kolovoza igrati kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo.


 SAMO DVA DANA ZA TRENING - Bojan Bogdanović / Foto I. ČAGALJ/PIXSELL

SAMO DVA DANA ZA TRENING – Bojan Bogdanović / Foto I. ČAGALJ/PIXSELL


Kamp


Košarkaški savez Grada Rijeke ima ispunjeno ljeto, osim utakmice kvalifikacija seniorske reprezentacije u čijoj organizaciji sudjeluju, u srpnju će organizirati i međunarodni košarkaški kamp. I proteklog vikenda su održana dva turnira za mlađe uzrasne kategorije, u Opatiji tradicionalni memorijalni turnir Marino Cvetković za juniore, dok je u Kastvu održan 14. Zekin trofej, na kojem su sudjelovale i ekipe iz Izraela te Bosne i Hercegovine.


– Turniri su plod suradnje naših gradskih selekcija, a velika je stvar dolazak Hapoel Tel Aviva, čiji je trener mlađih kadeta moj bivši igrač. Što se tiče ljeta, najveći pomak bi trebao biti međunarodni kamp koji je ranije organizirala udruga »Marinovi prijatelji«, ali više lokalno u Opatiji. Sada ćemo ga proširiti na Rijeku te su glavni organizatori Košarkaški savez Grada Rijeke i Riječki sportski savez, a imamo i podršku HKS-a te HOO-a te se nadamo da ćemo, kada sljedeće godine krenemo s korištenjem Kampusa, biti respektabilni kamp u okvirima šire regije. Napravili smo ovoga ljeta dualni kamp, jedan će biti košarkaški, dok je drugi popularno zvan »čuvalice«, gdje će djeca ići na kupanje, uz ručak, prijevoz te dva sata košarkaškog treninga. Treneri? U pregovorima smo, ali siguran je dolazak Johna Saintignona, američkog trenera koji je godinama dolazio i u Opatiju, kao i glavnog instruktora HKS-a Darka Kuncea – kaže Robert Jurković.