Josipa Tuftan

Košarkašica FSV-a i jedna od domaćih djevojaka u klubu nakon ostanka u Premijer ligi: “Vrijeme je za više ciljeve”

Katarina Blažević

Josipa Tuftan/Foto M. GRACIN

Josipa Tuftan/Foto M. GRACIN

Trebamo ciljati na što bolju poziciju jer bismo time pokazale da smo ozbiljna ekipa i da iduće godine možemo igrati Ligu za prvaka - kaže 19-godišnja Tuftan



RIJEKA Treću godinu zaredom u Rijeci će se igrati utakmice najvišeg ranga ženske košarke. Uvjerljivom pobjedom nad Zadrom, košarkašice FSV-a osigurale su ostanak dva kola prije kraja sezone. Iako su i prije susreta Riječanke znale da im u goste dolazi najslabija ekipa lige, ulog je bio velik, a pravo na kiks nisu imale.


– To nam je stvarno bila važna pobjeda, znale smo da moramo pobijediti i tako smo ušle u utakmicu. Bile smo maksimalno koncentrirane, moglo se vidjeti i po tome što smo imale i 40 razlike u trećoj četvrtini. Vidjele smo kolo ranije, protiv Zagreba, što moramo popraviti.


Tada smo se zonskom obranom, koja nam u zadnjih nekoliko utakmica dobro ide, uspjele približiti suparnicama koje su vodile cijelo vrijeme. Nažalost, nismo pobijedile i već tada osigurale ostanak, ali smo to uspjele ostvariti protiv Zadra – kaže 19-godišnja Josipa Tuftan, centar FSV-a i jedna od domaćih djevojaka u klubu.




Riječanke su trenutno na kratkoj pauzi, idući susret im je na rasporedu 17. travnja kada na Kozalu dolazi splitski KAŽL. Iako je ostanak osiguran, niti preostala dva kola nisu nevažna.


– Na neki način se možemo opustiti jer smo ostvarile svoj cilj, ali ove zadnje dvije utakmice moramo odigrati najbolje što možemo. Ako ostvarimo obje pobjede, čak je moguće da budemo prve u Ligi za ostanak, odnosno sedme u Premijer ligi. Trebamo ciljati na što bolju poziciju jer bismo time pokazale da smo ozbiljna ekipa i da iduće godine možemo igrati Ligu za prvaka.


Iako je još rano govoriti o planovima za sljedeću sezonu, Tuftan smatra da je nakon dvije godine vrijeme za neke više ciljeve.


– Definitivno možemo ciljati na jedno od prvih šest mjesta. Naravno, nije realno reći da bismo mogle osvojiti ligu, ali biti četvrte, pete ili šeste je sasvim u redu.


Riječanka Tuftan, inače studentica prve godine Ekonomskog fakulteta, od samoga je početka u FSV-u. I onda kada se igrala A-2 liga te kada je izboren ulazak u najviši rang. U nekoliko godina riječke košarkašice napravile su velik iskorak.


– Sjećam se koliko smo htjele ući u viši rang natjecanja kada smo igrale A-2 ligu. Evo, danas imamo i inozemne igračice u našoj ekipi što tada, iskreno, nisam ni zamišljala da bi se moglo dogoditi. Velika je to stvar za klub i time pokazujemo da možemo biti još bolje i da igračice izvan Hrvatske žele ovdje igrati – zaključuje Josipa Tuftan.