Kup Krešimira Ćosića

Košarkaši Kvarnera 2010 danas igraju protiv Cibone: “Bit će to prava polastica”

Katarina Blažević

Paolo Marinelli/Foto A. KRIŽANEC

Paolo Marinelli/Foto A. KRIŽANEC

Nije mala stvar kao drugoligaš otići na Final Eight. Nismo izvukli laganog protivnika, ali mislim da ćemo uživati - rekao je Paolo Marinelli



RIJEKA  Košarkaši Kvarnera 2010 idu korak po korak prema ispunjavanju ovosezonskog cilja, a to je osvajanje titule prvoligaškog prvaka i povratak u elitnu Premijer ligu, dok je sve izvan toga samo bonus i nagrada za riječku momčad. Bonus je i današnji susret četvrtfinala SuperSport Kupa »Krešimir Ćosić«, u kojemu će Kvarnerovci na splitskim Gripama snage odmjeriti s braniteljem trofeja i ABA ligašem Cibonom. Utakmica je na rasporedu u 17 sati uz prijenos na MAXSport televiziji.


Kvarner je nakon godina izbivanja iz ovog dijela natjecanja povezao dva nastupa na Final Eightu Kupa, i to oba kao član Prve lige, odnosno drugoga ranga. Prošle sezone Riječani su u Zagrebu podosta namučili Dinamo u četvrtfinalu (91:99), a prije toga na završnici su nastupili 2017. godine. Najveći uspjeh ostvaren je ipak godinu i dvije ranije, kada je Kvarner stigao do polufinala i oba puta ispao je od zagrebačke Cedevite.


Razigravač Paolo Marinelli bio je jedan od onih koji su zaigrali u jednom od tih polufinala 2016. godine, a danas će ponovo predvoditi svoj Kvarner 2010…


Višnjik




– Sjećam se da smo igrali na Višnjiku i držali smo se dobro protiv Cedevite. Do treće četvrtine je bio egal, i onda su se oni odvojili, ali tada su bili euroligaška ekipa. Imali su odlične igrače i nama je sam uspjeh bio igrati s njima u polufinalu. Pružili smo dobar otpor i naravno da smo išli na pobjedu, ali oni su to izvukli na kvalitetu i širinu. Nama je to bila nagrada za dobru sezonu i biti u top 4 nije mala stvar. Cedevitu je predvodio Jacob Pullen, bio je tu još i James White pa i Fran Pilepić, Miro Bilan, a vodio ih je Veljko Mršić. Bila je to euroligaška ekipa koja je zasluženo i osvojila Kup – prisjeća se Paolo Marinelli, danas jedan od najvažnijih kotačića riječke ekipe.


Marinelli se ove sezone vratio kući, nakon što ga je košarka vodila od Slovenije, Litve, Belgije, Francuske do Rumunjske. A nekada je nosio i dres Cibone. Sezonu 2015./2016. proveo je u Kvarneru 2010 na posudbi iz ljubljanske Olimpije, da bi odmah potom potpisao za Vukove.


– S Cibonom nisam imao sreće tada u Kupu, kiksali smo u polufinalu od Jollyja… Nisam zapravo općenito imao u karijeri sreće s kupovima, kada je barem njihovo osvajanje u pitanju. Tek sam u Sloveniji osvojio Superkup i u Francuskoj Kup druge lige. Ali, s Kvarnerom je to polufinale 2016. godine bio veliki uspjeh.


Nada


Cibonina današnja uloga favorita nije upitna. Kvarner u susret ulazi bez pritiska i imperativa, ali i s nadom kako su iznenađenja uvijek moguća. Na kraju krajeva, Vukovima danas mogu igrati tek šestorica seniora. Bundović se nedavno vratio na parket nakon ozljede te će zaigrati uz već znanu petorku – Radovčić, Aranitović, Majcunić, Vuković i Perasović. Među njima je i jedno riječko ime. Domagoj Vuković u riječkim je klubovima krenuo igrati košarku, da bi se potom kao junior pridružio Akademiji Nikole Vujčića, a onda i Splitu.


– Oni igraju kvalitetniju razinu košarke i treba ih respektirati. Ali, mi nemamo što izgubiti. Cibona je dobra ekipa koja se poznaje jer su zajedno bili i cijelu prošlu sezonu. Imaju, čini mi se, dobru atmosferu, usprkos svemu. Vuković igra dobro ove sezone, tu je i Aranitović s odličnom formom. Za Bundovića smo se iskreno nadali da neće moći igrati, ali i mi smo se nedavno pojačali. Možemo li ih iznenaditi? Mislim da možemo. Možemo se s njima boriti pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Sigurno nam je ovo nagrada što dobro radimo. Posebice nije mala stvar kao drugoligaš otići na Final Eight. Nismo izvukli laganog protivnika, ali mislim da ćemo uživati, bit će to prava poslastica. Naravno, idemo se boriti, odigrati odličnu utakmicu i probati pobijediti – zaključuje Paolo Marinelli.