Prvoligaški izazov

Košarkaši Kastva protiv Omiša otvaraju kvalifikacije za Prvu ligu

Zlatko Horvat

Košarkaši Kastva s trenerom Miranom Lipovščakom/Foto Arhiva NL

Košarkaši Kastva s trenerom Miranom Lipovščakom/Foto Arhiva NL



RIJEKA Košarkaši Kastva susretom protiv domaćina turnira Omiš-Čagalj Toursa danas (19.30 sati) otvaraju nastup u kvalifikacijama za Prvu ligu. Turnir prvog dana otvaraju Podravac i Belišće (17), dok je slobodno Sesvete. Drugog dana Kastavci igraju s Belišćem, trećeg sa Sesvetama te četvrtog s Podravcem, dok su petog dana slobodni. Kastavci, dakle, moraju odigrati četiri utakmice u četiri dana, baš kao i Sesvete.


– Imamo dobar raspored, bez obzira na to što igramo četiri utakmice u četiri dana, a posljednjeg dana kvalifikacija smo slobodni. Ostvarila nam se želja, prvoga dana igramo s najjačim suparnikom, možemo iznenaditi dok nas ne poznaju – kaže Miran Lipovščak, trener Kastva. – Prva utakmica je probijanje leda, želimo odigrati dobro. Ekipe se ne poznaju dovoljno, to može biti prigoda za jedan dobar početak.


U Prvu ligu plasirat će se dva prvoplasirana sastava kvalifikacija, u kojima Kastavci imaju premijeru. Prvi put su osvojili naslov prvaka A-2 lige – zapad.




– Naše ambicije su jako dobro odigrati ovaj turnir, to je prigoda našim mladim dečkima da osjete kako je igrati izvan PGŽ-a, barem onima koji u dresu Kvarnera 2010 nisu igrali Prvu ligu. Mi smo više razvojni klub za mlade igrače, s igračke i financijske strane čak nam je ovoga trenutka Prva liga prevelik zalogaj. Pitanje je i kakve su ambicije drugih klubova. Lani su, primjerice, od Prve lige odustala tri, četiri kluba, što je otvorilo vrata Prve lige i nekima koji nisu igrali kvalifikacije.


Može se dogoditi da četvorica mladih igrača Kastva, koji su ispali s Kvarnerom 2010, uđu u Prvu ligu s – Kastvom!


– Oduvijek smo mislili na razvoj mladih. Neki su osjetili Prvu ligu s Kvarnerom, ostali imaju priliku osjetiti kako je igrati protiv momčadi koje dobro ne poznaješ. Cilj je predstaviti naš rad. Pogledao sam snimke utakmica svih momčadi. Po kvaliteti smo u sredini, ali možemo parirati svima. Nemamo visoku momčad, ali gajimo svoj prepoznatljivi, agresivni stil igre i možemo im zapapriti.


Prvi suparnik je Omiš, kojeg predvodi 38-godišnji Ivan Mimica, nekadašnji šuter splitskih »žutih«.


– Omiš je favorit kao domaćin, imaju i iskusnog Mimicu, koji je igrao i ABA ligu. Podravac je zadržao sastav koji je igrao Prvu ligu…


Kastavci u srijedu rano ujutro kreću za Omiš. Poslije duge vožnje čeka ih malo šetnje i odmor uoči utakmica.


– Imali smo problema, školskih obaveza, bilo je i ozljeda i bolesti, sve nas je to malo poremetilo, ali idemo skupo prodati kožu. Prvi put u kvalifikacijama, uživati i predstaviti sebe, grad i PGŽ da pokažemo da se tu igra dobra košarka – zaključuje Lipovščak.