U Stožicama

Košarkaši Hrvatske idu po iskupljenje protiv Slovenaca: “Ni LeBron James ne može sam ako nema momčad”

Zlatko Horvat

Izbornik Mršić s igračima/Foto M. GRACIN

Izbornik Mršić s igračima/Foto M. GRACIN

Moramo se trgnuti. Forma može biti slabija, šut se može promašiti, ali odnos mora biti na visokoj razini, kao i odgovornost prema momčadi. Nitko ne može sam - kaže Mršić



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija večeras u ljubljanskoj dvorani Stožice igra drugi pripremni susret protiv Slovenije (20 sati) uoči kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.


Prvi ogled istih suparnika u Centru Zamet okončan je uvjerljivim porazom Hrvatske (80:94), iako je Luka Dončić, koji je drugu sezonu zaredom izabran u prvu petorku NBA lige, ostao uz rub parketa. Previše je izostanaka u momčadi Veljka Mršića, od NBA igrača koji igraju doigravanje (Bogdanović, Šarić, Zubac), do onih koji su otpali zbog ozljeda ili je pitanje vremena kada će otpasti (Simon, Krušlin…).


– Odigrali smo dvije različite utakmice. Prvih 17-18 minuta bilo je solidno. Da smo pogodili te zicere i slobodna bacanja, imali bismo deset poena razlike. No, kraj druge i početak treće četvrtine usmjerili su utakmicu. Slovenci su bili dobri, dok smo mi bili dosta nepovezani, bez dobrih odluka u napadu. Nismo držali dobar raspored, razbili smo se u neke segmente, pokušavali individualnim rješenjima, a to nikad ne donosi dobre stvari.




Početak je, prva utakmica. Bitnu ulogu imala su dva igrača, Hezonja i Šamanić, koji su nam se kasnije priključili i vidi se da nisu uigrani s ostatkom momčadi i na tome trebamo raditi. Oni imaju nevjerojatan fizički potencijal, zato su draftirani u NBA. Moramo imati strpljenja, ali i oni moraju biti strpljivi.


Mršić je svjestan svih problema. Igračkih i onih koji su isplivali na parketu Centra Zamet.


– Ovo je prva pripremna utakmica i dobro je da se odmah utvrdilo na koji način možemo, a na koji ne možemo igrati. Očekujem da ćemo već u Ljubljani biti bolji nego u Rijeci, gdje smo izbalansirali minutažu. No, nemamo ni kompoziciju momčadi, nedostaje nam drugi centar. Pokušavali smo neke stvari koje nećemo biti primorani kada dođu bitne utakmice.


Za splitske kvalifikacije reprezentacija će biti jača za Bojana Bogdanovića ili Ivicu Zubca. Sve ovisi o ishodu polufinala doigravanja Zapadne konferencije. Iako su ostali bez ozlijeđenog Kawhija Leonarda, Clippersi su poveli 3-2 pobjedom u Salt Lake Cityju. Bojan Bogdanović je bio sjajan…


– Izgubili smo mi Simona i Krušlina, koji je odradio veliki posao u kvalifikacijama, dok o Simonu i njegovoj kreaciji ne treba ni govoriti. Što je, tu je. Bit ćemo dosta bolji. Zabili smo 80 poena uz deset promašenih slobodnih bacanja, 20 izgubljenih lopti, uz neuigranost… Obrana mora biti bolja, primili smo 30 poena u trećoj četvrtini, 58 u drugoj i trećoj četvrtini. To je previše. Nekad se puno više nauči iz poraza. Nije to ništa zabrinjavajuće, ali je upozoravajuće. Moramo se trgnuti. Forma može biti slabija, šut se može promašiti, ali odnos mora biti na visokoj razini, kao i odgovornost prema momčadi. Nitko ne može sam, čak ni LeBron James, ako nemaš momčad – kaže Mršić.