Finale Kupa

Košarkaši Cibone nakon devet godina osvojili Kup Krešimir Ćosić, “Vukovima” napeta završnica na Zametu

Zlatko Horvat

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Presudio je Danko Branković, koji je 17 sekundi prije kraja ispod koša blokirao Filipa Bundovića, koji je pokušao izjednačiti rezultat igrom jedan na jedan. Devet sekundi kasnije 215 centimetara visoki 21-godišnji centar već je bio na drugoj strani terena, zakucavši za vodstvo 67:64



RIJEKA Košarkaši Cibone pobjednici su 31. izdanja Kupa Krešimir Ćosić. Trideset godina nakon trsatske premijere, u kojoj su izgubili od Žutih, Cibona je osmi put u povijesti, drugi put u Rijeci, dohvatili Krešin trofej. Prvi poslije devet godina. Prije 26 godina uzvratili su Splićanina, također na Trsatu, sada su bili bolji od Cedevite junior u susretu s malo koševa i puno promašaja.


Cibona – Cedevita Junior 67:65

Finalna utakmica Kupa Krešimir Ćosić: Cibona – Cedevita Junior 67:65 (16:13, 16:15, 14:16, 21:21). Centar Zamet. Gledatelja: 600. Suci: Hordov, Kardum, Jurčević. Opunomoćenik: Miletić.


CIBONA: Gegić 6 (1-2), Gnjidić, Branković 13 (0-2), Drežnjak 8 (3-3), Reuvers 10 (2-4), Popić, Radovčić 9 (2-2), Vildoza 12 (1-4), Majcunić, Novačić, Krajnović, Nakić 9 (4-5).




CEDEVITA JUNIOR: Radović 5, Filipović 7, Bundović 8 (2-3), Miličević 11 (2-3), Batinić 12 (5-7), Ogrizović, Kučić 11 (5-5), Šabić 3, Bošnjak 8 (2-2), Planinić (0-2).

Presudio je Danko Branković, koji je 17 sekundi prije kraja ispod koša blokirao Filipa Bundovića, koji je pokušao izjednačiti rezultat igrom jedan na jedan. Devet sekundi kasnije 215 centimetara visoki 21-godišnji centar već je bio na drugoj strani terena, zakucavši za vodstvo 67:64 na asistenciju Gegića preko pola terena. Cedevita je uspjela smanjiti za “pola koša” četiri sekunde prije kraja preko Batinića, koji je namjerno promašio drugo slobodno bacanje, ali Cibona je ostala nedostižna jer je Branković uhvatio loptu.


Foto galerija: Finale Kupa Krešimir Ćosić: Cedevita Junior - Cibona Foto: Marko Gracin


– Presretan sam. Ovo je prvi veliki trofej koji osvajam sa seniorima i puno mi znači. Vraćamo Kup natrag nakon devet godina… rekao je Danko Branković, kojem su suigrači na parketu, a kasnije i u svlačionici, skandirali “MVP, MVP”. Imao je ulogu kapetana jer je Roko Prkačin izvan stroja zbog ozljede.


– Utakmica je bila jako teška. Strašna. Imali smo priliku sto puta riješiti utakmicu. Odlučujući trenuci? Moj je posao zaštititi reket pod svaku cijenu, u tome sam dobar i u tome trebam nastaviti raditi ako želim nešti napraviti u košarci. Nisam samo ja zaslužan, već cijela momčad – dodao je Branković.


Nakon dvaju polufinala, u kojem je viđeno tek jedno izjednačenje rezultata, tek u četvrtoj minuti treće utakmice došlo je do prve promjene vodstva. Cibona je nakon početnih 0:2 došla do prve prednosti (4:2) pogotkom svojeg Amerikanca Donalda Reuversa. Nije bilo previše koševa u prvig osam minuta, a onda je Cibona ekspresno tricom centra Danka Brankovića i kontrom Radovčića ekspresno ubacila pet poena za vodstvo 14:11 i minutu odmora, koju je zatražio trener Cedevite Junior i hrvatski izbornik Damir Mulaomerović. Brankoviću, očito odgovara kvarnerski zrak, u Opatiji je uoči sezone na Liburnia kupu bio proglašen za najkorisnijeg igrača. Cibona je zadržala tri poena prednosti i nakon prve dionice, u kojoj je su obje momčadi napravile po dvije osobne pogreške. Cedevita Junior je trice gađala 1-8, a Cibona 2-8. Točno za ta tri poena prednosti.


Foto galerija: Finale kupa RH: Pobjednička ekipa - KK Cibona Foto: Marko Gracin


Dobre minute


U drugoj minuti druge četvrtine Mulaomerović je na parket poslao 19-godišnjeg Riječanina Vita Kučića. Krenuo je s pogreškom. Nije mu bilo lako protiv čvrste obrane Cibone, kao što nije bilo lako do koša nijednom od njegovih suigrača. Iako se i Cibona mučila sa šutom, ipak je došla do prve veće prednosti (20:13). No, kada se zagrijao, uslijedila je Kučićeva asistencija za Bošnjaka, a zatim i trica iz kuta za vodstvo (22:23). Uslijedilo je pet poena u nizu Cibone i nova trica Kučića, koji je u finišu druge dionice ubacio dva slobodna bacanja za minus četiri. Kučić je devet minuta igre u dionici iskoristio za osam poena (trice 2-3), postavši prvi strijelac svoje momčadi do velikog odmora, kao i igrač s najvećim doprinosom. Potpuno je izostao učinak Filipa Bundovića, prvog igrača Cedevite junior, koji je promašio sva četiri šuta i ostao bez poena. Njegovi koševi dramatično su nedostajali Mulaomerovićevoj momčadi. Gašper Okorn, trener Cibone, znao je potkuda prijeti najveća opasnost. Stisnuo je braniče Cedevite Junior, a Bundovića otjerao od koša…


Riječki dani


Ivan Miličević, koji je od 2014 do 2017. prvu afirmaciju stekao u dresu Kvarnera 2010, donio polaganjem i tricom izjednačenje (33:33), ali trica Radovčića potvrdila je novo odvajanje Cibone (41:35) u susretu u kojem su obrane dominirale, a koševi stizali na kapaljku. Igrači Cedevite Junior nisu odustajali, odlučili su ostaviti sve na parketu protiv favorita. Debitant u Premijer ligi i na završom turniru Kupa vidio je svoju priliku i opet uspio doći do dvaju izjednačenja (43:43, 46:46). Tada je Cibona u četiri napada zabila – 12 poena. Argentinac Vildoza je zabio dva plus jedan i tricu, Nakić je pogodio tricu, Drežnjak dva plus jedan za 58:48 osam minuta prije kraja.


Gotovo? Josip Batinić je želio dramatičnu završnicu pa je uzvratio sa šest poena u dva napada, Radović dodao tricu s istekom napada (58:57) pet i pol minuta prije kraja, da bi na ulasku u posljednjih pet minuta pogotkom Bundovića uz dodatno slobodno bacanje (59:61) Cevedite Junior povela nakon serije od nevjerojatnih 13:1. I još je Bundović imao otvorenu tricu, ali je promašio… I još jednu nakon toga. Kaznio je to Mateo Drežnjak, koji je pogodio dva slobodna bacanja, a onda dodao tricu za 64:61 Cibine tri minute i 38 sekundi prije kraja. Poslije revije promašaja s obje strane, Bundović je smanjio na 65:64, a Miličević promašio tricu na ulasku u posljednju minutu. Bundović je dobio loptu odluke, ali nadmudrio ga je Danko Branković, koji je na kraju zbog dvaju odlučnih poteza postao MVP završnice, ujedno i prvi strijelac. Drugo slobodno bacanje sekundu prije kraja namjerno je promašio da suparnicima istekne vrijeme i posljednja nada u senzacionalni trofej za momčad koja ima premijeru u Premijer ligi.