Korona-mjere

Košarkaše u Njemačkoj će potaknuti da nose narukvice za lokalizaciju, tako će se znati s kime su bili u kontaktu

Patrick Heckmann (Ulm) i Alex King (Bayern)/Foto REUTERS

Patrick Heckmann (Ulm) i Alex King (Bayern)/Foto REUTERS

Korištenje narukvice će ipak biti dobrovoljno, a igrači će biti zavedeni pod pseudonimom



BERLIN  Igrači prve njemačke košarkaške lige koji su okupljeni u Muenchenu gdje bi na završnom turniru bez gledatelja trebali privesti prvenstvo kraju bit će “potaknuti” da nose narukvice za lokalizaciju u okviru sanitarnog protokola za zaštitu od koronavirusa.


“U slučaju da imamo jednog ili više igrača ili članova osoblja koji su pozitivni na koronavirus, moći ćemo koristiti te podatke kako bismo utvrdili s kim su bili u kontaktu u prethodnih 48 sati”, izjavio je za MagentaSport doktor Florian Kainzinger koji je zadužen za provedbu sanitarnih mjera na turniru.


Nadamo se da će razumjeti zašto se to radi – rekao je Marko Pašić, šef košarkaškog odjela Bayerna




“Ova nam je tehnologija potpora ako se dogodi najgori slučaj”, dodao je Kainzinger.


Korištenje narukvice će ipak biti dobrovoljno, a igrači će biti zavedeni pod pseudonimom tako da će samo odgovorni liječnici moći identificirati igrača.


Šef košarkaškog odjela minhenskog Bayerna Marko Pašić je za ESPN izjavio da će igrači biti jako poticani da nose narukvicu, ali da neće biti obavezni to činiti. “Nadamo se da će razumjeti zašto se to radi”.


Kao i u nogometu, njemačka je košarka predstavila sanitarni protokol i kalendar za završetak sezone. Deset je momčadi pristalo sudjelovati na ovom trotjednom natjecanju. Svi su smješteni u istom hotelu u izolaciju.


Nakon utakmica po skupinama (dvije skupine od po pet momčadi) igraju se po dva susreta četvrtfinala, zatim polufinala i na kraju finale.


“Radi se o kontaktnom sportu”, rekao je direktor Lige Stefan Holz, “i ako netko bude pozitivan, cijela je skupina u opasnosti. To bi moglo značiti kraj turnira”.