Sindikat košarkaša

Košarkaš Partizana i OKK Beograda osnovali Uniju igrača klubova iz ABA lige – VOICE

Hina

Udruženje igrača NBA lige postoji od 1954. godine, a Savez igrača Eurolige osnovan 2018. godineBEOGRAD  Košarkaši koji nastupaju u regionalnoj ABA ligi dobili su prvu organizaciju koja će se baviti njihovim pravima i štititi ih.


Sa željom da se zaštite prava igrača ABA lige, ali i poboljšaju uvjeti potrebni za razvoj košarkaša iz bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige zvan VOICE.


Osnivači Unije su košarkaš Partizana Rade Zagorac (24) i košarkaš OKK Beograda Nenad Miljenović (27).
Ova neprofitna udruga sa sjedištem u Beogradu pokrenuta je s ciljem da prije svega zaštiti košarkaše koji igraju u regionalnom natjecanju, da doprinese razvoju i poboljšanju svog položaja, te podrži projekte koji promiču razvoj košarke.


Plan je poduzeti aktivnosti usmjerene na poboljšanje statusa igrača, organizirati seminare i druge obrazovne sadržaje koji će promovirati sportske vrijednosti, kao i važnost i potrebe zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige aktivno će surađivati ​​sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama.


Udruženje košarkaša ABA lige imat će generalnog menadžera, Skupštinu i Odbor koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji sudjeluju u ABA ligi.


Zanimljivo je naglasiti da Udruženje igrača NBA lige (NBPA) postoji od 1954. godine i bila je to prva takva asocijacija među američkim profesionalnim sportašima, dok je Savez igrača Eurolige osnovan 2018. godine.