Anja Perko

Kapetanica košarkašica FSV-a nakon velike pobjede protiv lidera: “Sada je malo lakše, ali se ne smijemo opustiti”

Katarina Blažević

Anja Perko/Foto D. ŠKOMRLJ

Anja Perko/Foto D. ŠKOMRLJ

Trebamo u svaku utakmicu ući s namjerom da pobijedimo. Ne smijemo si dopustiti da uđemo u neke krugove gdje se vrti koš-razlika i da ovisimo o drugima - kaže 20-godišnja organizatorica igre



RIJEKA Košarkašice FSV-a nakon šest kola Lige za ostanak imaju četiri pobjede te su vrlo blizu sigurnom ostanku u najvišem rangu ženske košarke. Ona posljednja pobjeda došla je kao veliko iznenađenje jer su igračice Marina Mijaljevića na Kozali pobijedile dotad neporaženog lidera Plamen Požegu.


– Bilo je iznenađenje definitivno, ne samo zbog jakog protivnika nego i zbog toga što cijeli tjedan nismo imale kontinuirane treninge. Imale smo dosta problema sa zdravljem, ali su Požežanke ekipa koju dobro poznajemo jer nam je ovo već bila četvrta utakmica ove sezone. Dogovorile smo se da odradimo neke stvari i mislim da smo do pobjede došle prvenstveno zato što smo se držale dogovora i zbog dobre energije – govori 20-godišnja organizatorica igre i kapetanica momčadi Anja Perko.


Plamen Požegu je i u ovom susretu predvodila iskusna Jelena Ivezić, bivša hrvatska reprezentativka.




– Ivezić je sigurno čak dvije, tri klase iznad svih nas. Najiskusnija je igračica, a tu je bila još i visoki centar La Mama Kapinga koja nam je radila dosta problema u prvome poluvremenu. Iako inače imaju i jako dobre šutere za tri poena, pomoglo nam je i to što ih šut nije služio do samoga kraja utakmice. Onda su krenule ubacivati jednu, drugu, pa treću tricu… Malo nas je uhvatio strah, ali uspjele smo ostati hladne glave i zabiti važne koševe za pobjedu.


Riječankama sada slijedi gostovanje u Zagrebu, gdje bi eventualnom pobjedom praktički ostvarile svoj cilj.


– U naš ostanak vjerujem još od trenutka kada smo krenule igrati Ligu za ostanak, a ova posljednja pobjeda sigurno nam je jedna olakšica na putu k tome. Ali ne smijemo se opustiti, trebamo u svaku utakmicu ući s namjerom da pobijedimo. Ne smijemo si dopustiti da uđemo u neke krugove gdje se vrti koš-razlika i da ovisimo o drugima. Ovo je ipak sport u kojem se svašta može dogoditi, sve su ekipe dosta nezgodne, ali glavno je da ostanemo koncentrirani.


Anja Perko inače je Tuzlanka, a zbog košarke ju je put prvo doveo u Pulu, a zatim i Rijeku. Uz sportske obaveze uspješno rješava i one fakultetske na riječkom Građevinskom fakultetu.


– Iz Tuzle sam došla u Pulu s 15 godina, kada sam krenula u srednju školu. Igrala sam i za mlađe kategorije hrvatske reprezentacije, ali o budućnosti u košarci trenutačno ne razmišljam previše jer mi je ipak fakultet prioritet. U ženskoj košarci nema neke financijske sigurnosti, posebice ako dođe i do ozljeda. Zasad uspješno kombiniram fakultet i sport, a onda ćemo vidjeti u budućnosti. Bilo bi odlično ako budem uspjela nastaviti s košarkom – zaključila je Perko.