Veljko Mršić

Izbornik hrvatskih košarkaša otkrio razloge poraza od Nizozemske: “Gađali smo za tricu 2-17…”

Hina

Veljko Mršić/Foto PIXSELL

Veljko Mršić/Foto PIXSELL

Čak ni u prvom poluvremenu nismo imali protočnost u napadu, ali smo obrambeno bili dobri - napomenuo je izbornik



ISTANBUL Košarkaši Hrvatske poraženi su od Nizozemske sa 57-65 u utakmici 5. kola skupine D kvalifikacija za EuroBasket 2022. odigranoj u subotu u Istanbulu, a izbornik Veljko Mršić je kao glavni razlog za poraz označio forsirane šuteve za tricu u drugom poluvremenu.


“Utakmicu smo počeli jako dobrom obranom, posebno u početnih šest, sedam minuta, i imali smo dvoznamenkastu prednost. No, Nizozemci su stalno bili u utakmici. Čak ni u prvom poluvremenu nismo imali protočnost u napadu, ali smo obrambeno bili dobri. U trećoj četvrtini su nam ubacili 22 poena i počeli su pogađati trice nakon što su u prvom poluvremenu gađali 2/11. U drugom poluvremenu smo imali previše forsiranih šutova, gađali smo za tricu 2/17. Nismo kreirali dovoljno dobrih prilika za naše šutere”, rekao je izbornik Hrvatske nakon prvog poraza njegovih izabranika u ovim kvalifikacijama te zaključio:


“Nizozemska je zaslužila ovu pobjedu i idemo dalje. Za dva dana je nova utakmica.”




Željko Šakić je sa 17 koševa i 10 skokova bio najbolji pojedinac hrvatske reprezentacije u dvoboju s Nizozemcima, a ovako je pojasnio razlog poraza:


“Kad ubaciš 57 koševa, onda moraš igrati jako dobru obranu da bi pobijedio. U prvom poluvremenu smo bili na toj razini, ali u drugom poluvremenu su oni uložili više energije od nas i to je rezultat.”


I Filip Krušlin je na sličan način analizirao uzroke za poraz:


“Bila je teška utakmica za nas, pogotovo u drugom poluvremenu u kojem nismo puno pogađali. Mislim da nam je obrana veći dio utakmice bila dobra, ali u nekim ključnim trenucima su promašivali otvorene trice, što nam je naštetilo. Zbog toga smo izgubili protočnost u igri i izgubili utakmicu. Cijelu utakmicu smo loše šutirali. Imamo 24 posto pogođenih trica i ubacili smo 57 koševa, a s takvom statistikom je teško pobijediti.”


Za Hrvatsku ni dvoboj protiv Nizozemske, kao ni onaj koji će odigrati u ponedjeljak (18 sati) protiv Turske, nisu imali nikakav rezultatski značaj, jer su hrvatski košarkaši s četiri pobjede u prva četiri kola osigurali plasman na EuroBasket 2022. Kako su od Nizozemaca bolji u međusobnim dvobojima za dva koša, tako su Mršićevi izabranici osigurali i prvo mjesto.


Nizozemska ne može biti bolja od drugog mjesta, kao što ni Turska ne može napredovati s trećeg. No, za Turke je važno da su se kvalificirali za EuroBasket 2022. bez obzira na ishod dvoboja s Hrvatskom. Šveđanima ni pobjeda nad Nizozemcima u posljednjem kolu ne može pomoći da se maknu sa zadnjeg mjesta u skupini.