Liburnia kup

Igokea u Opatiji obranila naslov, a Tanasković titulu MVP-ja turnira

Katarina Blažević

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Igokea je u finalu pobijedila slovensku Krku sa 78:74, dok je Vienna u borbi za treće mjesto svladala Cedevitu Junior 89:87



OPATIJA Košarkaši Igokee i drugu su godinu zaredom na opatijskom “Liburnia kupu” opravdali ulogu favorita. Pobjedom 78:74 nad slovenskom Krkom obranili su titulu pobjednika, dok je i nagrada za najkorisnijeg igrača ponovo završila u rukama Nikole Tanaskovića. Krilni centar momčadi iz Laktaša ubacio je u finalu 14 poena, ali nije bio najbolji strijelac jer je Dragan Milosavljević dodao 15 poena, dok je Marko Jeremić u pobjedu ugradio njih 12.


Vienna je, pak, u borbi za treće mjesto svladala Cedevitu Junior 89:87.


Iako rezultat borbe ABA ligaša na kraju pokazuje razliku od samo četiri poena, Igokea je kroz susret itekako dominirala, ali se Slovenci nisu predavali. Točnije, u nekoliko navrata iskorištavali su negativne trenutke u obrani suparnika i tako se približavali na jednoznamenkasti zaostatak (48:42, 59:51, 74:68), ali Igosi niti u jednom trenutku nisu dopustili da dođe i do ozbiljnije prijetnje. Vladimir Jovanović ipak je imao širu rotaciju od Gašpera Okorna.


Konjević i Kučić u najboljoj petorci



Nikola Tanasković drugu je godinu zaredom izabran kao najkorisniji igrač Liburnia kupa, dok su s njime u najboljoj petorci još i Jan Špan (Krka), Stefan Moody (Igokea) te “domaći duo” Vito Kučić (Cedevita J.) i Davor Konjević (Vienna).


Najbolji strijelac turnira je Ivan Siriščević, igrač Vienne, koji je u borbi za treće mjesto ubacio 33 poena. Svaka ekipa dobila je iz ruku Johanesa Beka i pehar.

Opuštanje


Nakon početnog egala Igokea se odvojila s nekoliko koševa iz reketa (17:11), iako su se obje momčadi u drugom dijelu prve četvrtine napromašivale i gubile lopte. Doduše, Igokea je poklone s druge strane znala bolje iskoristiti u prvom dijelu, pa je sjajnom serijom 9:0 napravila veliku razliku (30:15), koja je zapravo i riješila susret. Krka se nakon toga borila, dvije trice vratile su je u igru (35:23), ali Igokea je zahvaljujući većoj kvaliteti s klupe držala konce igre u svojim rukama.


Jednako je bilo i u drugom poluvremenu kada su se igrači Igokee pomalo opustili i kiksevima dozvolili Krki da dođe na “minus 6” (48:42), ali taman kada bi Krka pokazala zube, Jovanovićeva momčad bi pogodila koju tricu za novo odvajanje. Jeremić je pogodio svoj treći šut za tri poena na utakmici za 58:46. Desetak poena prednosti Igosi su uspjeli držati sve do samog finiša. Nikolić je zakucao za 76:68, a Krka potom serijom 6:2 na kraju smanjila na četiri poena razlike.


Radanović: Znali smo od kuda prijeti najveća opasnost

Košarkaši Vienne, čiji je trener Riječanin Hrvoje Radanović, osvojili su treće mjesto na opatijskom turniru pobjedom 89:87 nad Cedevitom Junior. Susret je u samom kraju bio itekako neizvjestan, a Bečane je predvodio hrvatski trio – Ivan Siriščević (33 poena, 9 trica), Darko Bajo (13 poena, 10 skokova) i Davor Konjević (22 poena, 6 asista). Kod poražene Cedevite Junior je najefikasniji s 22 poena bio Riječanin Vito Kučić.


– Utakmica je bila zanimljiva i intenzivna. Cedevita Junior je dobro znana ekipa, koja ima izvanrednu selekciju mladih igrača i fizički su jako potentni. Znali smo protiv koga igramo i od kuda prijeti najveća opasnost. Naravno, jako mi je drago što je s druge strane bio Vito Kučić, kojemu sam bio trener, i što je i bio njihov najbolji igrač – rekao je trener Vienne Hrvoje Radanović, koji je tek u Opatiji mogao prvi put koristiti i novopridošlog Darka Baju, nekadašnjeg igrača Splita.


– Bajo se tek priključio ekipi na ovom turniru i on će nam sigurno puno toga donijeti. Sastavili smo sada ekipu koja može i mora željeti igrati obranu, i nadam se da će nam to biti “trademark”.

Provod u Opatiji


Nikoli Tanaskoviću i Igokei Opatija očito odgovara…


– Stvarno mi je drago što smo osvojili turnir. Igramo sada dobro, ekipa je odlična, što mi je najdraže. Momci su mi pomogli da osvojim ponovo ovu titulu MVP-ja, tako da je definitivno bio jedan lijepi provod u Opatiji. Da, radili smo neke greške u obrani i dozvolili protivniku da se približili u nekoliko navrata. Ali, na kraju smo ipak suzbili taj njihov napad i pobijedili – rekao je nakon utakmice najbolji igrač turnira Nikola Tanasković.


Srpski košarkaš u drugom dijelu prošle sezone odradio je kratkoročni ugovor sa španjolskim Rio Breoganom. U momčadi Veljka Mršića ipak se zadržao tek nekoliko mjeseci pa se vratio u Igokeu. U subotu će sa suigračima ugostiti Crvenu zvezdu u prvom kolu ABA lige, a uz regionalno natjecanje Igokea će igrati i Ligu prvaka.


– Ovo nam je bila zadnja pripremna utakmica prije sezone i zadovoljan sam odrađenim. Imali smo dosta jakih utakmica, koje će nas očekivati i u ABA ligi te Ligi prvaka. Nadam se da ćemo ove sezone upisati više pobjeda i imati bolji učinak u ABA ligi. Crvena zvezda? To će biti jedno lijepo otvaranje lige – poručio je Tanasković.