EP u košarci

Hrvatski košarkaši protiv Grčke otvaraju nastup na EuroBasketu: “Jedini pritisak je da igramo što bolje…”

Katarina Blažević

Bojan Bogdanović/M. LEVAK

Bojan Bogdanović/M. LEVAK

Imamo igrače s dosta iskustva, kao što imaju i Grci, tako da postoji jedino pozitivna nervoza. Jedva čekamo da utakmica počne - tvrdi Bojan Bogdanović, kapetan hrvatske reprezentacije



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija današnjim će susretom s Grčkom u Milanu (17 sati) otvoriti nastup na ovogodišnjem EuroBasketu. Prvom velikom natjecanju koje će hrvatska košarka vidjeti nakon dugih pet godina. Igrači izbornika Damira Mulaomerovića nalaze se u skupini C zajedno s Grčkom, domaćinom Italijom, Estonijom, Velikom Britanijom te Ukrajinom.


Hrvatska će europsku smotru otvoriti s najtežim protivnikom u skupini, igrač Milwaukee Bucksa Giannis Antetokounmpo, koji je dva puta osvojio titulu MVP-a NBA lige (2019. i 2020.), predvodit će momčad koja ima visoke ambicije. Kapetan Hrvatske Bojan Bogdanović ima iskustva igranja protiv jednog od najboljih NBA igrača.


– Otvaranje je uvijek teško, ali pripremali smo se dugo i odigrali dvije službene utakmice pretkvalifikacija prije EP-a. Bit će sigurno teška utakmica, igramo protiv jedne od najboljih momčadi na turniru. Ali kao što sam rekao, radili smo jako dobro i spremni smo za izazov koji nas čeka. Kako se obraniti od Giannisa? On je jedan od najboljih igrača u NBA ligi, tako da nema neke obrane protiv njega, ha, ha. Moramo raditi zajedno da ga usporimo, on u europskoj košarci igra sve pozicije, a nas petorica ćemo morati zajedno raditi kako bismo ga usporili – rekao je Bojan Bogdanović uoči današnje utakmice.


Zatvoriti tranziciju




Bogdanoviću je ovo peti nastup na EuroBasketu, ali vjerojatno ćemu biti i najvažniji s obzirom da postoje velike šanse kako će mu ovo biti zadnje veliko natjecanje s reprezentacijom. Hrvatska nije izborila naredno Svjetsko prvenstvo niti Olimpijske igre, a igrač Utah Jazza u svojoj je 34. godini života.


– Pritisak? Imamo jedino pritisak igrati dobro, ali imamo igrače s dosta iskustva, kao što imaju i Grci, tako da postoji jedino pozitivna nervoza. Jedva čekamo da utakmica počne. Osobno osjećam malo pritiska prije svakog natjecanja jer želim biti najbolji što mogu i želim napraviti ekipu najboljom. Nema pritiska da moramo osvojiti medalju, ali da moramo odigrati najbolje što možemo, to da. Želimo se na kraju pogledati u oči i znati da smo napravili sve što smo mogli. Nadam da ćemo Simon i ja odigrati puno bolji EuroBasket nego što je to bio slučaj prije.


Hrvatski branič ukratko je analizirao što njegova momčad mora napraviti kako bi napravila pozitivan rezultat protiv Grčke.


– Grci su nezgodni i primarno moramo zatvoriti njihovu tranziciju, uvesti ih u naš tempo da bismo imali izgleda pobijediti ih. Nije Giannis jedino jako ime, igra im dosta ovisi i o Sloukasu te Calathesu, koji je jedan od najboljih playmakera u Europi. Sloukas je jako dobar u »picku« i šutu, grčka momčad će nam dosta pozornosti izvlačiti kroz »pick and roll« igru – kaže Bogdanović.


Radna atmosfera


Izbornik hrvatske vrste Damir Mulaomerović zadovoljan je i optimističan nakon mjesec dana priprema u Opatiji, tijekom kojih je Hrvatska ostvarila i dvije pobjede u službenim utakmicama.


– Vjerujem u svoje dečke, vjerujem da možemo igrati dobru košarku. Odradili smo par utakmica u Opatiji, uspješno riješili susrete pretkvalifikacija. Stojim iza ovih 12 momaka koje sam izabrao i siguran sam da možemo igrati dobru košarku. Bit ćemo hrabri, skromni i ići utakmicu po utakmicu. Prvenstvo nikad nije bilo jače i sve su ekipe došle s istim ciljem, ali mene čini sretnim što smo mi stvorili jednu dobru radnu atmosferu – kaže Mulaomerović


I izbornik je najveći naglasak stavio na Giannisa Antetokounmpoa.


– Grčka ima širinu, glavna meta je Giannis jer je jedan od najboljih igrača u NBA ligi, ali i ostali igraju na visokoj razini. Kao što je i Bojan rekao, morat ćemo zaustaviti njihovu tranziciju u kojoj su jako dobri i svesti ih na igru pet na pet. Poznajem njihovog trenera Dimitriosa Itoudisa koji mi je bio pomoćni trener dok sam igrao u Panathinaikosu. Defenzivno moramo biti pravi i onda ćemo napraviti sve što je u našoj moći.


Kruno Simon, koji nosi »teret« najiskusnijeg hrvatskog igrača u Milanu, nakon jučerašnjeg je treninga imao zamotanu nogu. Zbog krivog doskoka upitan je njegov nastup protiv Grčke.


– Simon je krivo doskočio, vidjet ćemo ujutro na dan utakmice što će biti s njime. Osjetio je malo zatezanje, ali naravno da je Kruno spreman igrati i preko boli – kaže Damir Mulaomerović.