Pretkvalifikacije za OI

Hrvatski košarkaši igraju polufinale pretkvalifikacija za OI, Josipa Sesara čeka najveći ispit

Katarina Blažević

Ivica Zubac/Foto FIBA

Ivica Zubac/Foto FIBA

Ukrajina? Gledao sam njihove utakmice. Radi se o dobroj momčadi, fizički izuzetno moćnoj - rekao je Sesar



ISTANBUL Josip Sesar nanizao je sedam pobjeda na klupi hrvatske reprezentacije u službenim utakmicama, ali današnji susret bit će mu i najveći test dosad. Hrvatski će košarkaši od 16 sati u Istanbulu odmjeriti snage s Ukrajinom u polufinalnom dvoboju pretkvalifikacija za Olimpijske igre 2024. Ulog je velik jer samo pobjednik turnira ide u kvalifikacije za OI, a u eventualnom finalu Hrvatsku bi vjerojatno čekao domaćin Turska, koja je favorit u polufinalnom dvoboju sa Švedskom.


Iako su hrvatski košarkaši svladali Nizozemsku u zadnjoj utakmici grupne faze, Sesar je imao što zamjeriti svojim igračima, ponajviše dopuštena 23 napadačka skoka protivnika.


– Utakmica je bila malo nižeg intenziteta s obzirom na to da smo se već kvalificirali. Iako su dečki ušli u utakmicu dobro, kad je došlo do petnaestak razlike, propustili smo nekoliko šansi da stvorimo još veću razliku. Ukrajina? Gledao sam njihove utakmice. Radi se o dobroj momčadi, fizički izuzetno moćnoj. Igrači su im visoki, jako dobro trče i u radnom dijelu su sjajni te na taj segment trebamo posebno obratiti pozornost. Pogotovo s obzirom na činjenicu da u susretu s Nizozemskom nismo dobro gradili obrambeni skok. Iz toga ćemo izvući neke pouke da bismo u polufinalu bili još bolji – rekao je izbornik Josip Sesar.




Borna Kapusta je nakon ozljede ramena zaigrao protiv Nizozemske, a trebao bi biti spreman i za današnji dvoboj. Najviše se ipak očekuje od dominantnog dvojca Šarić – Zubac.


– Pratili smo utakmice Ukrajine, dobra su ekipa, fizički jaka. Puno trče i neće biti lako, ali ako imamo naš stil igre, ako zagrađujemo i završavamo svaku obranu sa skokom, mislim da nema razloga da se bojimo ijedne ekipe. Atmosfera? Super je, igramo jedan za drugoga i jedva čekamo novu utakmicu – naglasio je Ivica Zubac