Kvalifikacije za EP

Hrvatske košarkašice ostale bez plasmana na Eurobasket, na kraju je presudila koš razlika

Hina

V. KARUZA

V. KARUZA

Ključnim su se pokazala dva uvjerljiva poraza hrvatskih košarkašica od reprezentacije Srbije, aktualnog europskog prvakaZAGREB  Hrvatske košarkašice ostale su bez plasmana na Eurobasket koji će se od 15. do 25. lipnja održati u Sloveniji i Izraelu.


Završnica kvalifikacija za Europsko prvenstvo, nažalost nije se rasplela po željama hrvatskih košarkašica.


Nakon što je Hrvatska natjecanje u skupini E okončala na drugom mjestu iza Srbije, morala je čekati rasplet u ostalim skupinama kako bi se možda plasirala na EP kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije kvalifikacija. Međutim, to se nije dogodilo.
Odabranice izbornika Stipe Bralić su u poretku drugoplasiranih selekcija zauzele šesto mjesto, a na EP idu prve četiri reprezentacije.


Zanimljivo, sve drugoplasirane ekipe su imale skor 2-2, pa je odlučivala koš razlika. Hrvatska je bila na -16, a primjerice, Velika Britanija, koja je kao četvrta prošla dalje je imala +13. Ključnim su se pokazala dva uvjerljiva poraza hrvatskih košarkašica od reprezentacije Srbije, aktualnog europskog prvaka sa 66-84, te 57-85.


Uz domaćine Sloveniju i Izrael, na Europsko prvenstvo se plasiralo deset pobjednika skupina (Belgija, Francuska, Španjolska, Turska, Srbija, Grčka, Crna Gora, Italija, Češka, Latvija), te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije kvalifikacija (Mađarska, Slovačka, Njemačka, Velika Britanija).


Ždrijeb skupina EuroBasket bit će 8. ožujka u Sloveniji, a ekipe će biti raspoređene u četiri skupine po četiri ekipe.


Naslov europskih prvakinja branit će reprezentacija Srbije koja je u finalu 2021. pobijedila Francusku.