Nakon šest godina...

Hrvatske košarkašice izborile plasman na Europsko prvenstvo! Riječanka Mašić i Kraljevičanka Cvitković dio velikog uspjeha reprezentacije

Katarina Blažević

Mia Mašić/Foto FIBA

Mia Mašić/Foto FIBA

Prvo ime utakmice bile su Dojkić i Slonjšak, obje su ubacile po 23 poena. Velik je doprinos u obrani dala i Riječanka Mia Mašić, uz pet poena upisala je četiri skoka i tri asistencije, dok je nekoliko minuta u posljednjoj četvrtini dobila i Kraljevičanka Andrijana Cvitković



RIGA Hrvatske košarkašice pobjedom nad Njemačkom (80:66) izborile su plasman na Europsko prvenstvo, svoje prvo nakon 2015. godine, a sveukupno sedmo! Igračice izbornika Stipe Bralića ovom su pobjedom zaključile kvalifikacije na prvom mjestu skupine I sa sedam bodova, ispred Latvije i Njemačke, dok je Sjeverna Makedonija odustala od kvalifikacija zbog koronavirusa te su rezultati utakmica s tom reprezentacijom poništeni.


NJEMAČKA – HRVATSKA 66:80

Susret 5. kola kvalifikacija za EP košarkašica, skupina I: Njemačka – Hrvatska 66:80 (23:18, 11:23, 11:24, 21:15). Arena Riga. Bez gledatelja. Suci: Horozov (Bugarska), Mavisu (Turska) i Oliot (Francuska).


NJEMAČKA: Brunckhorst 5 (1-8), Geiselsoder 21 (9-19), Wayan Hartmann, Hebecker 17 (4-10), Stach 13 (5-13), Bertholdt, Crowder, Degbeon 2 (1-2), Greinacher 5 (2-13), Klug, Schlüter 3 (1-1), Wilke.




HRVATSKA: Dojkić 23 (8-17), Mašić 5 (2-5), Miletić 10 (3-8), Režan 17 (7-13), Slonjšak 23 (9-12), Begić, Cvitković, Džankić, Periša, Petrak, Silov, Tikvić 2 (1-1).

Sjajnom drugom četvrtinom hrvatske su reprezentativke preokrenule rezultat, dvije minute i 15 sekundi nakon početka druge četvrtine Slonjšak je bila prva na skoku nakon promašene trice Njemica, a potom krenula u brzu kontru i zabila dva poena za prvo izjednačenje Hrvatske (25:25).


Hrvatske su igračice u drugoj dionici igre bolje odgovorile na obrambene zadatke, pritisnule su Njemice koje na početku ovoga dijela nisu realizirale tri napada zaredom, dok je Dojkić s dva poena s crte slobodnih bacanja dovela svoju reprezentaciju i do prvoga vodstva (27:25). Režan je nastavila s dva poena, Nijemice ponovno promašile, a Miletić se namjestila i sjajno pogodila za tri poena i plus sedam Hrvatske.


Uspjele su njemačke reprezentativke smanjiti zaostatak (32:34), Hrvatice su promašile nekoliko šuteva nakon brzopletih reakcija, ali nakon minute odmora koju je zvao izbornik Bralić, uzvraćaju serijom 7:0 i odlaze na odmor sa sedam poena prednosti. U drugo su poluvrijeme hrvatske igračice ušle furiozno, ponovno nanizale sedam poena preko Slonjšak, Mašić i Režan, te držale prednost od preko deset poena sve do zadnje dvije i pol minute utakmice kada su Njemice uspjele smanjiti na minus sedam (66:73), ali je sedam poena na kraju nanizala Ivana Dojkić, prvo ime utakmice zajedno s Ivom Slonjšak.


Obje su ubacile 23 poena, Slonjšak je dodala i deset skokova te tri asistencije, dok je Dojkić upisala sedam skokova i šest asistencija. Velik je doprinos u obrani dala i Riječanka Mia Mašić, uz pet poena upisala je četiri skoka i tri asistencije, dok je nekoliko minuta u posljednjoj četvrtini dobila i Kraljevičanka Andrijana Cvitković.