Pripreme za kvalifikacije

Hrvatska košarkaška vrsta na Zametu će ugostiti Sloveniju, ali veliki sudar Bogdanovića i Dončića je malo izgledan

Luka Medak

Bojan Bogdanović i Luka Dončić/Foto REUTERS

Bojan Bogdanović i Luka Dončić/Foto REUTERS

Doigravanje u NBA ligi traje do 6. srpnja, a dostupnost Bojana Bogdanovića, Darija Šarića i Ivice Zupca ovisit će o tome koliko daleko će njihove momčadi dogurati



RIJEKA Nakon četiri godine hrvatska košarkaška reprezentacija ponovo dolazi u Primorsko-goransku županiju. Početkom lipnja izbornik Veljko Mršić okupit će u Rijeci reprezentativce na dvotjednim pripremama uoči početka kvalifikacijskog turnira u Splitu za odlazak na Olimpijske igre, a upravo će u Rijeci odigrati pripremnu utakmicu protiv Slovenije.


NBA razina


Ovisno o tome kada će se zaključiti doigravanje za prvaka HT Premijer lige, reprezentacija će 6. ili 8. lipnja doći u novi hotel Hilton na Kostabeli, gdje će boraviti do 19. lipnja, a trenirat će u opatijskoj dvorani Marino Cvetković.


– Inspekcija na čelu s s izbornikom Veljkom Mršićem posjetila je hotel i bili su izuzetno zadovoljni kvalitetom soba, a posebno teretane, koja je na fenomenalnoj razini. Izbornik Mršić je rekao da je teretana na razini svih američkih NBA klubova, što je sigurno bio jedan od glavnih razloga, kao i činjenica da je Hilton sam po sebi brend. Osim toga, hotel je djelomično na osami, što naravno odgovara reprezentacijama jer uvijek žele svoj mir – rekao je Robert Jurković, trener juniora Kvarnera 2010 i predsjednik Udruge Marinovi prijatelji, jedan od organizatora ovog događaja, zajedno s Riječkim sportskim savezom.




Reprezentativci će protiv Slovenije odigrati dvije pripremne utakmice, prva će biti u Centru Zamet 16. lipnja, a druga dva dana kasnije u Ljubljani.


– Dogovoreno je da se utakmica igra u Sportskom centru Zamet jer je to najbolja i najfunkcionalnija dvorana u Rijeci. Velik je značaj što reprezentacija dolazi upravo u Rijeku, na taj način se propagiraju naši objekti, ali i sam grad, koji jednostavno vapi za takvim manifestacijama. Hoće li biti navijača? To apsolutno nitko ne zna. Mi se svi nadamo da će do 1. lipnja biti ukinute mjere i da ćemo moći sve normalno organizirati – objašnjava Jurković.


Izostanci


U slučaju da utakmica bude otvorena za javnost, Riječani vrlo vjerojatno neće gledati Hrvatsku u najjačem sastavu. Naime, doigravanje u NBA ligi traje do 6. srpnja, a dostupnost Bojana Bogdanovića, Darija Šarića i Ivice Zupca ovisit će o tome koliko daleko će njihove momčadi dogurati. S obzirom na to da su sva trojica u trenutačno prve tri momčadi Zapadne konferencije, njihov rani odlazak nije izgledan, kao ni mlade slovenske senzacije Luke Dončića, čiji su Dallas Mavericksi četvrti.


Nakon utakmica u Rijeci i Ljubljani reprezentacija će se preseliti u Split, gdje će biti do početka kvalifikacijskoga turnira, koji počinje 29. lipnja. Usput će u Splitu 22. i 24. lipnja odigrati jednu zatvorenu i jednu otvorenu utakmicu protiv Portorika, koji se također sprema za kvalifikacije, ali one u Beogradu